Άσκηση FIRE-5, Ημέρα: 17 Απριλίου 2008

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα και περί Ω05.30 ξεκίνησαν στη Βόρεια Σαρδηνία εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών, με την εμπλοκή πυροσβεστικών Α/ΦΩΝ από τις χώρες μέλη του FIRE-5. Tα ελληνικά πυροσβεστικά Α επιχειρούν σε μικτούς σχηματισμούς μαζί με τα Ιταλικά και Γαλλικά στις περιοχές Arzachena και Loiri. Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στην περιοχή (mistral), όπως μας ενημέρωσε ο Αξιωματικός σύνδεσμος μας της Π.Α. στο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Olbia δυσχεραίνουν προς τον παρόν το έργο της αεροπυρόσβεσης.

Το πεζοπόρο της 1ης ΕΜΑΚ μαζί γαλλικές και ισπανικές χερσαίες δυνάμεις έχει αναπτυχθεί στην περιοχή Punta Don Diego όπου απειλούνται ήδη μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι Αρχές έχουν διατάξει εκκένωση και στην περιοχή έχουν σπεύσει για βοήθεια σκάφη του Ιταλικού πολεμικού ναυτικού καθώς και ιδιωτικά ιστιοφόρα και ταχύπλοα.

Οι επιχειρήσεις που εξελίσσονται αυτή τη στιγμή στη Νήσο Σαρδηνία στα πλαίσια της άσκησης «SARDINIA 2008» είναι οι μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις που έχουν καταγραφεί έως σήμερα. (32) εναέρια μέσα Ε/Π και Α καθώς και περισσότεροι από 500 πυροσβέστες από το FIRE-5 δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες τις πραγματικές δυνατότητες του νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού.

Η άσκηση SARDINIA 2008 λόγω του εύρους και της κλίμακάς της, καθώς και του γεγονότος ότι υλοποιείται από την ισχυρότερη σήμερα «πρωτοβουλία» της Ε..Ε. έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ με αποτέλεσμα να την παρακολουθούν ήδη, το σύνολο των Διεθνών ΜΜΕ , ενώ τα Γαλλικά, Ισπανικά και Ιταλικά ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές και αφιερώματα.