Άσκηση FIRE-5 "SARDINIA 2008"

Ξεκίνησε χθες το απόγευμα η άσκηση FIRE-5 “SARDINIA 2008”. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πραγματική άσκηση δασικών πυρκαγιών που έχει διοργανωθεί ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άσκηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος FIRE-5 με συμμετοχή χερσαίων και εναερίων δυνάμεων από τις (5) χώρες Κράτη –Μέλη   της «πρωτοβουλίας/συμμαχίας» FIRE-5, στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει ως μέλος , από την Σύνοδο της Ρώμης που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2008.
Ήδη, από τις πρώτες απογευματινές ώρες χθες και κλιμακωτά έως σήμερα το πρωί έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας καθώς και το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό στις Βρυξέλλες (MIC). 

H ΓΓΠΠ της Ιταλίας ενημέρωσε ήδη τα μέλη του FIRE 5 , ότι η εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών στην κεντρική και νότια Ιταλία είναι ήδη δυσμενής, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία θα απαιτηθεί άμεσα αύξηση των εναερίων και χερσαίων δυνάμεων.
Παράλληλα οι πυρκαγιές που πλήττουν τη Νότια Σαρδηνία είναι σε πλήρη εξέλιξη , ενώ η εκτίμηση κινδύνου δασικών πυρκαγιών για τις επόμενες δύο ημέρες εκτιμάται μεταξύ Δείκτη 4 και 5.

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένο ήδη ότι, με Απόφαση του ΓΓΠΠ της Ιταλικής Δημοκρατίας, έχουν μεταφερθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από το Βορρά στο Νότο, η Ιταλική ΓΓΠΠ περί ΩΧ1 ενημέρωσε το MIC (Monitoring Information Center) στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα τα Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της «πρωτοβουλίας» FIRE 5, για την αυξημένη πλέον πιθανότητα υποβολής αιτήματος συνδρομής.

Στη Ρώμη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, υπό την Προεδρία του ΓΓΠΠ ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται σήμερα το απόγευμα να επικοινωνήσει με τους ομολόγους του FIRE 5.
 
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.protezionecivile.it στο ειδικό καθημερινό αφιέρωμα της άσκησης SARDINIA 2008.