Άσκηση FIRE-5 "SARDINIA 2008" - Ημέρα: 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Υποβλήθηκε χθες και περί ΩΧ από την Ιταλική ΓΓΠΠ αίτημα συνδρομής προς τις χώρες μέλη του FIRE-5 μέσω MIC. Το αίτημα έτυχε άμεσης ανταπόκρισης.

Ήδη χερσαίες δυνάμεις από την Πορτογαλία και την Ισπανία κατευθύνονται προς τη Μασσαλία όπου μαζί με χερσαίες δυνάμεις της Γαλλίας θα επιβιβασθούν σε πλοίο του Γαλλικού Πολεμικού ναυτικού με κατεύθυνση τη νήσο Σαρδήνια.     Επιπρόσθετα ένα Ισπανικό CL-215T, δύο Γαλλικά CL-415 καθώς και ένα Γαλλικό DASH 8 ρίψης επιβραδυντικών έχουν ήδη Α/Γ από τις βάσεις του και κατευθύνονται στο Α/Δ της Olbia της Β. Σαρδηνίας.

Η Ελλάδα μετά από επικοινωνία της ΓΓΠΠ με το Π.Σ. και την Π.Α. και λαμβανομένης υπόψη της κρατούσας κατάστασης στη χώρα θα αποστείλει ένα πεζοπόρο τμήμα επίλεκτων δασοπυροσβεστών ειδικευμένων σε δασικές πυρκαγιές σε δύσβατα εδάφη από την 1η ΕΜΑΚ και δύο Α/Π CL-415.

Tα ελληνικά Α/Π αναμένεται να φθάσουν στη νήσο Σαρδηνία αργότερα σήμερα το απόγευμα ενώ το πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ έχει ήδη αναχωρήσει με τον απαραίτητο εξοπλισμό αεροπορικώς και αναμένεται να φθάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες στο νησί.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης αναχώρησαν και ήδη βρίσκονται στο Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων της Σαρδηνίας και το Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Olbia, εξειδικευμένοι αξιωματικοί του Π.Σ. και της Π.Α. οι οποίοι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συνεργάζονται με τους ομολόγους τους της Ιταλίας για την εκτίμηση της κατάστασης και τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση που μας διαβιβάσθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ιταλικής ΓΓΠΠ στη Ρώμη, από σήμερα το απόγευμα στη Σαρδηνία θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι (mistral) ενώ η κατάσταση της βλάστησης είναι τέτοια που χαρακτηρίζεται ιδανική για την έναρξη και διάδοση πυρκαγιών. Στην κεντρική και νότιο Ιταλία οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν πάνω από το μέσο όρο της εποχής και θα επικρατήσουν ισχυροί άνεμοι. Στη Σαρδηνία απειλούνται κατοικημένες περιοχές ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο εκκένωσης τουριστικών εγκαταστάσεων.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο www.protezionecivile.it στο ειδικό καθημερινό αφιέρωμα της άσκησης SARDINIA 2008.