* Άφιξη της πρώτης ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο

Αθήνα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

 

Η πρώτη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Χώρα μας, κατέφθασε από την Κύπρο την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, συνοδεία του Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Αυλωνίτη. Πρόκειται για την αποστολή του πρώτου τμήματος της κυπριακής βοήθειας καθώς την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται και δεύτερο τμήμα ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, συνοδευόμενη μάλιστα από την άφιξη και του Γενικού Διευθυντή Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου, κ. Λουκά Χατζημιχαήλ.

Ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2015 από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία διαθέτει την αποκλειστική αρμοδιότητα υποβολής αιτημάτων διεθνούς συνδρομής για την Χώρα μας, στο πεδίο των εκτάκτων αναγκών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος υπήρξε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα, προσφέροντας 90 φορητές τουαλέτες και 20 σκηνές των 8 ατόμων. Στο προσεχές διάστημα, αναμένεται η λήψη ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβακία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία, χώρες οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εκφράσει αντίστοιχη βούληση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, δέχτηκε τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικής Άμυνας της Κύπρου, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας και τον ευχαρίστησε για την σημαντική προσφορά του κυπριακού λαού επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη εκτίμησή του για την άμεση ανταπόκριση των αδελφών Κυπρίων στο ελληνικό αίτημα.