Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αθήνα,  Παρασκευή  10 Φεβρουαρίου  2012, ώρα 15.00 μμ

 

 Σχετική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα.

 Πιο συγκεκριμένα :        

 Α. Την  Παρασκευή  το απόγευμα σταδιακά οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν σε όλα τα ορεινά της  ηπειρωτικής  χώρας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Δυτικής και Κεντρικής  Μακεδονίας, της Δυτικής  Στερεάς καιΘεσσαλίας. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο.

 

 Β. Το Σάββατο (11-02-2012) :

 1. Αρχικά οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, αλλά σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σεπεδινές περιοχές μόνο της Βόρειας χώρας.

 2. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στη Δυτική  Ελλάδα.

 

 Γ. Την Κυριακή (12-02-2012) :

 1. Οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλίακαι στα υπόλοιπα  Ηπειρωτικά ορεινά. Το βράδυ θα περιοριστούν στα  ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές τηςΜακεδονίας και Θράκης.

 2. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, το Βόρειο και Ανατολικό  Αιγαίο.

 

 Δ. Σχετική βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα.

 

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

 1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

 2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

 3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

 4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

 5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

 6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

 7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους,  αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

 8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

 9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό