Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για Πέμπτη 17 και Παρασκευή 18 Μαΐου

Αθήνα, Τετάρτη  16 Μαίου 2012, ώρα 13.15 μμ

Μεταβολή θα παρουσιάσει από αύριο Πέμπτη 17/05/2012 ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους έντονες βροχέςκαι καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, όπου η μέγιστη τιμή της δε θα ξεπεράσει τους 12 Βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα :

Αύριο Πέμπτη 17/05/2012,  έντονες βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Βόρειο  Ιόνιο και την Ηπειρο,βαθμιαία στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά-Εύβοια, τοΒορειοδυτικό Αιγαίο, και τη νύχτα στο υπόλοιπο Βόρειο Αιγαίο καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ταΔωδεκάνησα.

Την Παρασκευή 18/5/2012,  κατά τόπους έντονα φαινόμενα προβλέπονται στην  Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά-Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, το Βόρειοκαι το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.

 

Εξασθένηση των φαινομένων, τη νύχτα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΟΠΩΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

1. Να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ).

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων.

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση.

5. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης.

7. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

8. Να προστατεύονται οι υδρορροές από τυχόν σκουπίδια.

9. Να αποφεύγουν τη διάβαση επικίνδυνων ρευμάτων ή διαβάσεων.