Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιεί ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ,  σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη (09-12-09) το απόγευμα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ήπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα. Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το Βορειοδυτικό Αιγαίο.

   Την Πέμπτη 10-12-09 πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα Νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Κεντρική Χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

   Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

   Λεπτομέρειες  για την εξέλιξη  του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται  στα ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ της  Ε.Μ.Υ.

   Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π.   και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

   Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά   υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις  ενδέχεται να δημιουργήσουν  προβλήματα.

   Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες (εποχούμενους ή πεζούς) στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χειμάρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

   Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες  τα απαραίτητα ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ*.

   Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη Γ.Γ.Π.Π.

 

 *  Σημείωση: Μέτρα Αυτοπροστασίας διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια .

 

                                                 Από τη

                      Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας