Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού/ Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ EΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

        Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Κυριακή (05-02-2012) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, τα χιόνια στα ορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά :

Α. Την Κυριακή (5-2-2012) :

    Έντονες βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στη Θράκη, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και πιθανόν στην Ανατολική Μακεδονία και τη νύχτα στο Βόρειο Ιόνιο, την  Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά.

Β. Την Δευτέρα (6-2-2012) :

 1. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν κυρίως στα Δυτικά, τα Κεντρικά, τα Βόρεια και το βράδυ  στο Ανατολικό Αιγαίο.

2. Έντονες  χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου  και Δυτικής Μακεδονίας και από το απόγευμα και σε πιο πεδινές περιοχές της Δυτικής – Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφορ το απόγευμα στα Δυτικά και Βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε Βόρειους με την ίδια περίπου ένταση.

Γ.Την Τρίτη (7-2-2012) :

        Αρχικά προβλέπεται κακοκαιρία  στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στηνΑνατολική Μακεδονία, τη Θράκη , το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο και έντονες  χιονοπτώσεις στα ορεινά τηςΚεντρικής  και Βόρειας χώρας καθώς και σε πιο πεδινές περιοχές της Δυτικής –Κεντρικής  Μακεδονίας και της  Ηπείρου, το  απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Δ. Από την Τετάρτη (8-2-2012) :

      Οι χιονοπτώσεις αν και γενικά ασθενείς θα συνεχιστούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε πεδινέςπεριοχές στα Βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά, έως το τέλος της εβδομάδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα Ανατολικά και Βόρεια.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις επιχειρήσεις Πολιτικής Προστασίας δείτε παρακάτω το επισυναπτόμενο έγγραφο.

      Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

  • 1.Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)
  • 2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
  • 3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
  • 4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση
  • 5. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • 6. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης
  • 7. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους,  αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών
  • 8. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος
  • 9. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό