Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού από Σάββατο 8/12 μέχρι και Κυριακή 9/12

Αθήνα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 13.45

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται επιδείνωση του καιρού από αύριο Σάββατο 8/12 το απόγευμα και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά:

*   τις βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες

*   τις χιονοπτώσεις, αρχικά στα ορεινά και το βορειοδυτικά ημιορεινά και από το βράδυ της Κυριακής σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας καθώς και

*   τους ισχυρούς ανέμους, αρχικά νότιους που θα φτάσουν τα 8 μποφόρ στα πελάγη. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και πιθανώς στο Κεντρικό θα φτάσουν τα 9 μποφόρ, ενώ από το απόγευμα της Κυριακής θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βορειοδυτικούς στα δυτικά και τα βόρεια της χώρας. Αντιθέτως θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ οι άνεμοι στο Ιόνιο και το Βορειοδυτικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα τα φαινόμενα θα είναι έντονα:

-                    Το Σάββατο 8/12/12, από το απόγευμα στο Βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και τη νύχτα στη Νότια Πελοπόννησο, τη Δυτική και Νότια Κρήτη, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς πρόσκαιρα στη Δυτική Θεσσαλία και την Αττική.

-                     Την Κυριακή 9/12/12, θα επεκταθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες. Από το απόγευμα της Κυριακής ο καιρός  θα παρουσιάσει ύφεση από τα δυτικά και το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα εξασθενήσουν τη Δευτέρα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα:

*                Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

*                Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

*                Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

*                Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

*                Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

*                Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.