*Ανανεώνουμε το στόλο οχημάτων του ΠΣ με κοινοτικούς πόρους και στελεχώνουμε το ΠΣ με 1.500 εποχικούς, τόνισε ο ΓΓΠΠ κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. 8-5-2014

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Συσκέψεις στην Αχαΐα και στην Ηλεία για την αντιπυρική έτους 2014

          Την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Ελλαδος, τον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό της πόλης της Πάτρας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βιομηχανικής Περιοχής Πατρών, καθώς και την ΠΥ Λεχαινών, την ΠΥ Αμαλιάδας, την ΠΥ Πύργου και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κρέστενας και Ολυμπίας επισκέφθηκε την Πέμπτη 8 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

          Μιλώντας στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι παρά τις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η οικονομία, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών σε οχήματα, ελαστικά και πυροσβεστικά μέσα, ώστε το Σώμα να ανταποκριθεί και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο στο δύσκολο έργο της δασοπυρόσβεσης. "Αυτό που κάνατε πέρυσι έβαλε τον πήχη ψηλά και όπως έχει πει και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας,  αναμένουμε την ίδια αποδοτικότητα" και φέτος τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

          Αναφέρθηκε στην σημαντική επιτυχία του ΠΣ να αγγίξει το 91,18% στην απορρόφηση των διαθεσίμων κοινοτικών κονδυλίων που αξιοποιούνται για την ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων. "Το τελευταίο έτος κατεβλήθη τεράστια προσπάθεια και καταφέραμε να συμβασιοποιήσουμε τις προμήθειες πυροσβεστικών οχημάτων που με την παράδοσή τους θα ανανεώσουν κατά 14% περίπου το στόλο του Σώματος", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

          Εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν, επίσης, εγκαίρως οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια ελαστικών για τα πυροσβεστικά οχήματα, ώστε το Σώμα να παύσει να εξαρτάται απο χορηγίες για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών του.

          Αναγνώρισε οτι υπάρχουν μικρές καθυστερήσεις των διαγωνισμών προμήθειας ατομικού εξοπλισμού των στελεχών του ΠΣ, επισημαίνοντας πάντως ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προωθεί τις σχετικές διαδικασίες. Σχετικά με τα εναέρια μέσα είπε πως "φέτος θα έχουμε πάλι τα δικά μας ελικόπτερα να πετούν και να συντονίζουν συμβάντα, ενώ σε συνεργασία με το Στρατό έχουμε εξασφαλίσει την συμμετοχή των Shinook" στο έργο της πυρόσβεσης.

          Αναφερόμενος στην στελέχωση των υπηρεσιών επεσήμανε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ενίσχυσή τους με 1.500 εποχικούς πυροσβέστες, ενώ ήδη ανέλαβαν καθήκοντα οι 225 δόκιμοι πυροσβέστες που μόλις ολοκλήρωσαν την θεωρητική τους κατάρτιση στη Σχολή Πυροσβεστών στα Βίλλια Αττικής.

          Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε επίσης στην αναδιοργάνωση του Σώματος με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα εκτιμώντας οτι θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στους όρους εργασίας των στελεχών του ΠΣ αλλά και θα βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις του σε επιχειρησιακό επίπεδο.

          Στη συζήτηση με τις γυναίκες και άνδρες του ΠΣ τού ετέθησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο όπως για παράδειγμα το ζήτημα στέγασης των υπηρεσιών του ΠΣ στην πόλη της Πάτρας.

          Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο κ. Γεωργιάδης συμμετείχε σε σύσκεψη με αντικείμενο τον συντονισμό των δράσεων των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονιων Νήσων και έγινε στην Πάτρα υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της ΑΔΠΔΕ&Ι κ. Γεωργίου Διδασκάλου.

          Μιλώντας στους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων και των φορέων δασοπυρόσβεσης ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τόνισε την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων που διανέμονται απο την πολιτεία για τις δράσεις της προληπτικής πυροπροστασίας, επισημαίνοντας οτι τα τελευταία δύο χρόνια οι σχετικοί πόροι αποδόθηκαν πολύ νωρίς και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη να γνωρίζουν όλοι τα μνημόνια ενεργειών, ώστε να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικό τρόπο στο συντονισμό του έργου της καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Επεσήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη κάθε δήμος να διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής του.