*Δελτίο Τύπου Σχετικά με την Κατάσταση στην Κεφαλονιά 5-2-2014

         

Αθήνα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

 

 

Σε συνέχεια της ενημέρωσης σας για την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά και την αποτίμηση της συνολικής προσπάθειας όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, μετά και τον δεύτερο ισχυρό σεισμό, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΓΗΤΟΥ

Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς σε συνεργασία με τον Δήμο έχει διανείμει μέχρι στιγμής 8.000 μερίδες φαγητού  και η διανομή συνεχίζεται με 3.000 μερίδες περίπου ημερησίως.

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΡΟΜΩΝ

Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του οδικού άξονα Ληξουρίου-Αργοστολίου, καθώς και του επαρχιακού οδικού δικτύου της Παλικής. Ο οδικός άξονας Ληξουρίου-Αργοστολίου είναι προσπελάσιμος για οχήματα εκτάκτων αναγκών και υπάρχει 24ωρη φύλαξη από την Ελληνική Αστυνομία.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή.

Το Σαββατοκύριακο θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, με την ολοκλήρωση των επανελέγχων από τους αρμόδιους μηχανικούς και θα εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία τους.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ/ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Τα δίκτυα ηλεκτροδότησης της ΔΕΔΔΗΕ και τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ λειτουργούν κανονικά, τα όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν άμεσα από την πρώτη στιγμή.

 

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Οι πτήσεις από και προς το Αεροδρόμιο του νησιού διεξάγονται κανονικά.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

  • Το ΕΚΑΒ απέστειλε προσωπικό του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών με δύο ασθενοφόρα οχήματα και εξοπλισμό για την ενίσχυση της τοπικής δύναμης του ΕΚΑΒ.
  • Η Ελληνική Αστυνομία έχει ενισχύσει περαιτέρω την δύναμή της με επιπλέον 30 άτομα προσωπικό και 8 περιπολικά.
  • Οι ενισχυμένες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που υπάρχουν από την πρώτη στιγμή στο νησί, εκτελούν 24ωρες περιπολίες προσφέροντας βοήθεια όπου αυτή ζητηθεί.

 

ΚΑΤΑΛΥΜΜΑΤΑ

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο Αργοστόλι 300 κενές καμπίνες με δυνατότητα 700 κλινών στο επιβατηγό πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος και 250 κλίνες στο πλοίο Χίος του Πολεμικού Ναυτικού και με δυνατότητα σίτισης.

Επίσης στο λιμάνι του Αργοστολίου  υπάρχει ανάλογος αριθμός λεωφορείων για την μεταφορά των πολιτών που θα διαμείνουν στα πλοία, με συχνά δρομολόγια, από και προς το Ληξούρι όλες τις ώρες της ημέρας.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επανέλεγχοι στα κτίρια του νησιού από 130 και πλέον μηχανικούς για την καταλληλότητα των κτιρίων.

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Οι προσφορές εταιρειών αλλά και απλών πολιτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή:

  • 180.000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού
  • 7.000 κουτιά γάλα εβαπορέ
  • 1000 κιλά μακαρόνια
  • 600 κιλά ρύζι και όσπρια
  • 3000 λίτρα πετρελαίου

Η εκκλησία έχει ήδη διαθέσει 4 παλέτες με τρόφιμα κυρίως μακαρόνια και ρύζι.