Εκδήλωση για την Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

  Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε σήμερα 9 Μαρτίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα, εκδήλωση της ΓΓΠΠ για την Ημέρα Πολιτικής Προστασίας. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Εθελοντές και για το λόγο αυτό με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας βραβεύθηκαν για την προσφορά και δράση τους η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης , το Σώμα Σαμαρειτών Ελλάδος και η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής.

        Στην εκδήλωση προηγήθηκε η βράβευση του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι. Σ. ΛΑΤΣΗ» και της «EUROBANK EFG» για την ουσιαστική συνδρομή και υποστήριξη που προσέφεραν και εξακολουθούν να προσφέρουν στη χώρα στον τομέα της πολιτικής προστασίας. 


   

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων επεσήμανε τη συντελούμενη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας τονίζοντας τα εξής: «Η αναβάθμιση και η ισχυροποίηση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας ήταν το πρώτο μέλημά μας κατά τη δημιουργία του ενιαίου πλέον Υπουργείου Εσωτερικών. Υπό την εποπτεία της ΓΓΠΠ αναδιοργανώνουμε τις αντίστοιχες Υπηρεσίες σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, δίνουμε έμφαση στην έγκαιρη εκπαίδευση των στελεχών αλλά και των εθελοντών, εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, διευρύνουμε τη διεθνή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Περιφερειακών Πρωτοβουλιών».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα και το laptop από τον ΓΓΠΠ κ. Μουζά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο.

Ο κ. Νίκος Ορφανός, τομεάρχης Σαμαρειτών Διασωστών και Νεότητας παραλαμβάνει την πλακέτα και το laptop από τον       κ. Μουζά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο.

 Ο ΓΓΠΠ κ. Μαργαρίτης Μουζάς στο χαιρετισμό που απεύθυνε μεταξύ των άλλων τόνισε: «Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική προστασία καθίσταται βασική προτεραιότητα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της. Επιπλέον, η έως τώρα συσσωρευθείσα εμπειρία στη διαχείριση των καταστροφών δημιουργεί νέα δεδομένα στην κατανόηση των αναγκών και στην προώθηση καινοτόμων λύσεων. Προς το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της ΓΓΠΠ, προσδίδει, ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα συνεργασιών με εθνικούς αλλά και διεθνείς φορείς, με στόχο την οργάνωση ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ικανού να ανταποκριθεί σ’ όλο το φάσμα του κύκλου αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, ήτοι την πρόληψη, τη σχεδίαση, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση και κυρίως τη διαχείριση των συνεπειών των καταστροφών αυτών.

      Η πρόοδος που έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί, όσον αφορά την εσωτερική οργάνωση και αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό αλλά και τοπικό επίπεδο, είναι σημαντική, απομένει όμως πολύς δρόμος μέχρι τον επιθυμητό στόχο και ο χρόνος που μας πιστώνεται δυστυχώς δεν μπορεί να υπολογισθεί. Για το λόγο αυτό απαιτείται μια επίσπευση των απαιτούμενων ενεργειών.

       Όσο όμως καλά και αν οργανωθεί και εξοπλισθεί ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε κάθε είδους και μεγέθους καταστροφή, σε κάθε γωνιά της χώρας, κάθε έκτακτη στιγμή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτείται η συνδρομή όλων των διαθέσιμων στην περιοχή πόρων και από τον ιδιωτικό χώρο, είτε είναι αυτός φορέας ή επιχείρηση είτε εθελοντικές οργανώσεις και απλοί εθελοντές. Εμείς, στο χώρο του κρατικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, γνωρίζουμε καλά την ανάγκη ενίσχυσης αυτής της αμοιβαίας σχέσης κράτους και πολιτών για την αντιμετώπιση των καταστροφών και αυτό που φροντίζουμε να κάνουμε, στο βαθμό που σήμερα μπορούμε, είναι να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τον απλό πολίτη».
 


Την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής εκπροσώπησε η κ. Γεωργία Φιλίππου για να παραλάβει τα δώρα από τον ΓΓΠΠ   κ. Μουζά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Νάκο.

 Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Λάτση κ. Ε. Χρόνης τόνισε ότι η ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων ήταν και είναι μέσα στις κεντρικές προτεραιότητες του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι. Σ. ΛΑΤΣΗ» και προανήγγειλε τη διοργάνωση Ημερίδας Εθελοντικών Οργανώσεων τον προσεχή Μάιο, με σκοπό την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου προκειμένου οι εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης να έλθουν πιο κοντά με τη Διοίκηση και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

 

 Ο κ. Χρόνης του Ιδρύματος Ι. Σ. Λάτση προσφέρει από ένα τιμητικό δώρο, ένα κράνος, στον υπουργό κ. Παυλόπουλο και στον ΓΓΠΠ κ. Μουζά.

 Όπω ς είναι γνωστό το «Ι. Σ. ΛΑΤΣΗ» και η «EUROBANK EFG» ολοκλήρωσαν το 2008 το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποστήριξης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας. Μέσω του προγράμματος αυτού ενισχύθηκαν με επιχειρησιακό εξοπλισμό 131 Εθελοντικές Ομάδες της ΓΓΠΠ από 41 νομούς της χώρας ενώ 3.000 στολές εδόθησαν σε εθελοντές πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σώματος. Στα πλαίσια του ιδίου προγράμματος και σε συνεργασία με το WWF ενισχύθηκαν 25 εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές υψίστης περιβαλλοντικής αξίας.

       Τα βραβεία στους τιμηθέντες απένειμαν ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Παυλόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος και ο ΓΓΠΠ κ. Μουζάς. Στις βραβευθείσες ομάδες, εκτός της Τιμητικής Διάκρισης δόθηκε από ένας φορητός υπολογιστής καθώς και οικονομική ενίσχυση 20.000, 15.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα στην ΕΟΔ, στο Σώμα Σαμαρειτών Ελλάδος και στην Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής.

       Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Α. Κοντοκώστας, ο Αρχηγός της Αγροφυλακής Αντιστράτηγος Δ. Νικολακόπουλος, ανώτατοι Αξιωματικοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας της Αττικής. Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος παραλαμβάνει την τιμητική πλακέτα και το laptop από τον ΓΓΠΠ κ. Μουζά, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου.