ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 26/2/2012 ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 28/2/2012

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Κυριακή 26/02/2012 έως και Τρίτη 28/02/2012

Αθήνα, Σάββατο 25Φεβρουαρίου 2012, ώρα 15.30 μμ

               

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το απόγευμα της Κυριακής 26/02/2012 και από τα βόρεια. Πιο Συγκεκριμένα:

 

Την Κυριακή 26/02/2012, από το απόγευμα στα βόρεια θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες και στα ορεινά χιόνια. Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επεκταθούν νοτιότερα. Θα χιονίσει σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

 

Τη Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) 27/2/2012,

Χιόνια θα πέσουν σε όλα τα ορεινά καθώς και σε περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στα δυτικά.

 Στα δυτικά και βόρεια θα επικρατήσουν βοριάδες 7 με 8 και στο Βόρειο Αιγαίο 9 Μποφόρ. Τη νύκτα, σταδιακά οιβοριάδες θα ενισχυθούν στα 8 με 9 Μποφόρ και στις νοτιότερες περιοχές του Αιγαίου.

Η θερμόκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια προς τα νότια.

 

Την Τρίτη 28/2/2012, παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν στη Χαλκιδική, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με γρήγορη βελτίωση.

 

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ανατολικής νησιωτικής χώρας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φθάνουν μέχρι το μεσημέρι τα 8 με 9 Μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

 

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά.

 

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

 

•1.       Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ  για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

  1. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων
  2. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια
  3. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

•5.       Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν  κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν  τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται  στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

•6.       Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

•7.       Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους,  αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

•8.       Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος

•9.       Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό