Ελληνο-Σουηδική Συνεργασία

ΕΛΛΗΝΟ-ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 
HE-SW 2008 WORKSHOP 
“ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ”

Ξεκίνησαν χθες 14/10 οι εργασίες του workshop υπό το γενικό τίτλο «International Assistance Management and Joint Task Forces in Forest Fires» το οποίο συν-διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Swedish Rescue Services Agency.


    Στην τελετή έναρξης παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος  Μαργαρίτης  Μουζάς, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κος Hakan Malmguist, η Α.Ε. ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα κος Sverre Stub, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματούχοι της Σουηδικής και Νορβηγικής Πολιτικής Προστασίας, της ΓΓΠΠ, του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΑ, της ΕΛΑΣ, του ΠΣ, του ΕΚΕΠΥ και  του ΕΚΑΒ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η αποδοχή του αιτήματος του Swedish Rescue Services Agency» εντάσσεται στα πλαίσια της ανάπτυξης συνεργασιών για τις  δασικές πυρκαγιές με κύριο στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σε μια από τις πλέον κρίσιμες φυσικές καταστροφές και επισήμανε ότι: η συνεργασία με το SRSA δεν σταματά σε αυτό το workshop,  αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας, της οποίας ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ιστορικά, εντός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, μια χώρα του Νότου και μια χώρα του Βορρά αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, να προσεγγίσουν, να αναζητήσουν και να μελετήσουν κοινούς τόπους συνεργασιών στα θέματα των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.


    Η Α.Ε. ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα κος Hakan Malmguist, αφού εξέφρασε τη διαρκή υποστήριξη του στα θέματα  προστασίας των πολιτών τόνισε ότι η Ελληνο-Σουηδική Συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη χώρα του όπως  και η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα, η οποία ξεκινά με αυτό το workshop και  θα πρέπει να συνεχισθεί και σε άλλους τομείς. Επίσης σημείωσε πως η εμπειρία της Ελλάδας στη διαχείριση της Διεθνούς Συνδρομής το 2007 είναι μοναδική και πως η Σουηδική Πολιτική Προστασία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εργασιών.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας, οι παρουσιάσεις εστίασαν στο πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο ενεργοποίησης και διαχείρισης της Διεθνούς Συνδρομής το 2007. Ανώτεροι Αξιωματούχοι των Ελληνικών Αρχών πολιτικής Προστασίας από τη ΓΓΠΠ, το ΓΕΕΘΑ, το ΠΣ, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ παρουσίασαν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην Ελλάδα το 2007, τις παραμέτρους που οδήγησαν την Χώρα μας στην υποβολή αιτήματος συνδρομής τον  Αύγουστο το 2007, το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της βοήθειας που δέχθηκε η Ελλάδα, τις διαδικασίες που ακολούθησαν τα Εθνικά Κέντρα Επιχειρήσεων των εμπλεκομένων φορέων καθώς και τα προβλήματα που καταγράφησαν σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο.  Η ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Σχεδίου Διαχείρισης της Διεθνούς Συνδρομής καθώς και τα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά αυτής αποτέλεσαν τα πρώτα κύρια  συμπεράσματα της συνάντησης.