Ενημέρωση 9-6-2008

Σήμερα 9/6/2008 νωρίς το πρωί ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο του Π.Σ. Επί τόπου τους υποδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Μαργαρίτης Μουζάς, που βρίσκεται εκεί από χθες το μεσημέρι για να συντονίσει το έργο της διάσωσης σε πρώτη φάση και παράλληλα τα θέματα διοικητικής μέριμνας για τους πληγέντες. Βασικές προτεραιότητες παραμένουν, η ανακούφιση των πληγέντων σε θέματα  όπως: διαμονή, σίτιση, ιατρική & ψυχολογική υποστήριξη, καθώς και σε θέματα ελέγχου της στατικότητας των κτιρίων από κλιμάκια μηχανικών όλων των τεχνικών υπηρεσιών των εμπλεκομένων φορέων.

Στα πλαίσια αυτά έχουν συγκροτηθεί 40 επιτροπές ελέγχου ανά Νομαρχία με μέριμνα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά 10+10 λυομένων οικίσκων και θα συνεχιστεί με ρυθμό 10 επιπλέον ανά ημέρα, με σκοπό την ικανοποίηση των απαιτήσεων σε θέματα διαμονής. Ακόμη δίνεται η δυνατότητα στους πληγέντες να επιλέξουν την επιδότηση ενοικίου.

Οι ζημιές που καταγράφονται αφορούν κυρίως παλαιές κατοικίες  και είναι ιδιαίτερα καταστρεπτικές στους οικισμούς Νησί και Βάλμη. Επιπλέον, σε επιτόπιο έλεγχο που διενεργήθηκε στα πρανή ανάντη από Γεωλόγους του Πανεπιστημίου Πατρών και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου με εντολή του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα χωριά Σανταμέρι, Πόρτες και Χαραυγή, κρίθηκε σκόπιμο οι οικισμοί αυτοί να μην κατοικηθούν για τις πρώτες 48 ώρες μετά το σεισμό. Για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή προς το Δήμαρχο Ωλενίας για την οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών αυτών μέχρι να περάσουν οι πρώτες κρίσιμες ώρες. Στους οικισμούς αυτούς,  ο πληθυσμός ανέρχεται σε 50-150 κατοίκους , ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι και θα φιλοξενηθούν, με τη θέλησή τους σε συγγενικά τους πρόσωπα, ή σε ξενοδοχεία με μέριμνα της Νομαρχίας. Όσοι δεν επιθυμούν να απομακρυνθούν,  θα διαμείνουν σε σκηνές σε ασφαλή σημεία της περιοχής.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός,  ότι Εθελοντικές Ομάδες και μεμονωμένοι Εθελοντές,  από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του σεισμού, ανταποκρίθηκαν άμεσα παρέχοντας βοήθεια στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς ενισχύοντας το έργο τους.

Επίσης άμεση ήταν η συμπαράσταση και η δήλωση για προσφορά βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ιταλία, την Γαλλία και το Κέντρο Ελέγχου και Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MIC).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει να συντονίζει την αποκατάσταση των πληγέντων στα πλαίσια και των μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκαν σήμερα το απόγευμα.