ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ, ΑΘΗΝΑ 24-12-2013

Επιδείνωση του καιρού με βροχές, καταιγίδες

και ισχυρούς ανέμους από απόψε

 

 

Αθήνα, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ώρα, 14.00

 

 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε αργά σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη 24 Δεκεμβρίου και από τα νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες συνοδεύονται από ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους 6-8 μποφόρ.

 

Πιο αναλυτικά:

·         Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές, προβλέπονται από τις βραδινές ώρες σήμερα Τρίτη (24/12) και κυρίως αύριο Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τις Δυτικές Κυκλάδες, τη Δυτική Κρήτη και πιθανώς στην Ανατολική και Νότια Αττική.

·         Σταδιακά από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 25/12, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις Ανατολικές Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

·         Την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, τις πρωινές ώρες, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Δωδεκάνησα, από τις βραδινές ώρες, όμως, νέα σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τα βορειοδυτικά.

 

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

 

Ειδικότερα:

·                Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

·                Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

·                Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

·                Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

·                Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

·                Να ντύνονται κατάλληλα.

·                Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr .