Επιστολή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης σχετικά με το ατύχημα στον Όλυμπο

Προς: Α/Τ Λιτοχωρίου, Π/Υ Λιτοχώρου                                                                                                                        Κοινοποίηση: Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας                                                                                                                                            Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (υπ’όψιν: Πτεράρχου ε.α. κ. Μουζά)

                                                                                                                        8/9/09

            Κύριοι,

            με αφορμή το συμβάν της 3ης Σεπτεμβρίου 2009, το οποίο στοίχησε τη ζωή σε έναν 21χρονο Βρετανό αναρριχητή, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης της ομάδας μας σε παρόμοια συμβάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το συγκεκριμένο ατύχημα ενημερωθήκαμε με μιάμιση (1,5) ώρα καθυστέρηση.

            Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορεινής Διάσωσης- διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό ικανό να επιχειρήσει σε δύσβατες ορεινές περιοχές με άριστη γνώση των αναρριχητικών πεδίων και των μονοπατιών του Ολύμπου. Παράλληλα είναι εφοδιασμένη με εξειδικευμένο διασωστικό εξοπλισμό, ο οποίος απαιτείται για την αντιμετώπιση ορειβατικών ατυχημάτων. Επίσης η ΕΟΔ διαθέτει τμήμα Πρώτων Βοηθειών, εφοδιασμένο με το κατάλληλο ιατροφαρμακευτικό υλικό και αποτελούμενο από εκπαιδευμένα μέλη στην παροχή ιατρικής βοήθειας και υποστήριξης της ζωής. Στο τελευταίο συμβάν εάν υπήρχε πιο έγκαιρη ενημέρωσή μας, το θύμα θα είχε αυξημένες πιθανότητες να ανασυρθεί ζωντανός.

            Για τους παραπάνω λόγους θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα της άμεσης ειδοποίησης της ομάδας μας σε περιπτώσεις ορειβατικών ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Η συνεργασία μεταξύ της ΕΟΔ , του Α/Τ Λιτοχώρου και της Π/Υ Λιτοχώρου κρίνεται επιβεβλημένη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μελλοντικών συμβάντων. Είναι ηθική υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται στην ορεινή διάσωση, επαγγελματίες και εθελοντές, να εξαντλούν όλα τα δυνατά μέσα και τις διαθέσιμες δυνάμεις με κοινό γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

            Τέλος, σας γνωστοποιούμε ότι στο Λιτόχωρο υπάρχει βάση ετοιμότητας της ΕΟΔ επανδρωμένη με ορειβάτες-κατοίκους της περιοχής με άριστη γνώση του Ολύμπου.

            Σε περίπτωση ατυχήματος παρακαλούμε να επικοινωνείτε άμεσα με την κεντρική διοίκηση της ΕΟΔ στο τηλέφωνο 2310 310649 ή με τον υπεύθυνο της ΕΟΔ Λιτοχώρου κ. Καριοφύλλη Θεόδωρο στα τηλέφωνα: 6987 374640 και 23520 84430, 81261.

            Ο πρόεδρος της ΕΟΔ

             Σωτηράκης Αθανάσιος