Μνημόνιο συνεργασίας με Γαλλία

Με την επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του Γενικού Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Μουζά, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διμερών επαφών Ελλάδας-Γαλλίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Γενικός Γραμματέας υπέγραψε με τον ομόλογό του Διευθυντή Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας κ. Henri Masse, το «Μνημόνιο Συνεργασίας Αμοιβαίας Βοήθειας Εναερίων Μέσων σε Δασικές Πυρκαγιές». Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007 παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κ. Δ. Παρασκευόπουλου, κωδικοποιεί και οργανώνει θέματα για εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο χώρες έχουν μακρά παράδοση αλληλοβοήθειας με συνδρομή σε αμφίβια εναέρια μέσα τύπου CL-415 τόσο με την εμπλοκή αεροσκαφών πυρόσβεσης αυτού του τύπου της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης στη Νότια Γαλλία, όσο και με την εμπλοκή αντίστοιχων αεροσκαφών πυρόσβεσης σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης στη Νότια Ελλάδα.

Παράλληλα υπογράφηκε και επικυρώθηκε ένα ειδικότερο έγγραφο, το Πρακτικό Σύστασης και Λειτουργίας της Κοινής Ομάδας Εργασίας, με το οποίο ρυθμίζεται σειρά από θέματα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της «Κοινής Ελληνο-Γαλλικής Ομάδας Εργασίας» (Joint Hellenic-France Civil Protection Working Group/HE-FRA/J1) σε ευρύτερα θέματα πολιτικής προστασίας, η συγκρότηση της  οποίας είχε αποφασισθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.  Masse στην Αθήνα. Η HE-FRA/J1 αποτελεί την από κοινού έκφραση της βούλησης των δύο χωρών για συνεργασία στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

Ο κ. Μουζάς ενημερώθηκε διεξοδικά από τον Αντινομάρχη της Νότιας Γαλλίας κ. Paul Boulvrais για το Γαλλικό Μοντέλο Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών στη Νότια Ζώνη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων της Νότιας Ζώνης στη Valabre και την Αεροπορική Βάση των Εναερίων Μέσων της Γαλλικής Προστασίας στο Marignane. Στην Αεροπορική Βάση του Marignane συναντήθηκε με τους Γάλλους πιλότους που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης στη Νότια Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι, τους οποίους και ευχαρίστησε για την αυτοθυσία και τη συμβολή τους.