Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα»

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, συμμετείχε σήμερα ως εισηγητής στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και το Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων του ΤΕΙ Αθήνας και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Στην ομιλία του με τίτλο «Ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διαχείριση καταστροφών σε πολιτιστικά ιδρύματα. Κίνδυνοι και πρόληψη αυτών σε περιπτώσεις σεισμού, πλημμύρας ή φωτιάς», ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και ολοένα και πιο τρωτό περιβάλλον, καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη μείωση των επιπτώσεων από τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.

Μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, των εμπλεκομένων και επιστημονικών φορέων για τη θωράκιση και την ενίσχυση των πολιτιστικών ιδρυμάτων και μνημείων από πλευράς πολιτικής προστασίας.

Πρότεινε δε, ως ένα καλό παράδειγμα, τη δημιουργία μιας εθελοντικής δεξαμενής από ειδικούς στα θέματα της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, κατά το πρότυπο του NHR (National Heritage Responders) των Η.Π.Α., προκειμένου αυτοί να συνδράμουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των μνημείων και των αντίστοιχων υποδομών έναντι των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

Αρχείο: 
Κατηγορία: