ΟΣΕΠ

Οικονομική Συνεργασία του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) – Organization of the BlackSea Economic Cooperation (BSEC)

 
Ο ΟΣΕΠ ξεκίνησε το 1992 ως άτυπη Διακυβερνητική Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου και μετετράπη σε διεθνή οικονομικό οργανισμό την 1/5/1999, ημερομηνία κατά την οποία ετέθη σε ισχύ ο Καταστατικός Χάρτης του Οργανισμού που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο 1998 (4-5/6/1998) στη Γιάλτα. Η Ελλάδα μετέχει ως ιδρυτικό μέλος στην ΟΣΕΠ από το 1992.
 
Στον ΟΣΕΠ, έδρα του οποίου ορίσθηκε η Κωνσταντινούπολη, μετέχουν δώδεκα χώρες (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία και Ουκρανία) ενώ εννέα χώρες έχουν καθεστώς παρατηρητή (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Λευκορωσία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Τυνησία).
 
Η Διακυβερνητική συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, των φυσικών καταστροφών, της ενέργειας, της διευκόλυνσης των μεταφορών προϊόντων και των τελωνειακών διατυπώσεων, της προώθησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τέλος της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μαύρης Θαλάσσης.
 
Στo πλαίσιo της συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα Πολιτικής Προστασίας έχουν υπογραφεί τα ακόλουθα:
 
• Συμφωνία για την συνεργασία στον τομέα παροχής έκτακτης βοήθειας και άμεσης ανταπόκρισης σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεταξύ των χωρών του ΟΣΕΠ (15/4/1999, Sochi της Ρωσία)
 
• Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας για την συνεργασία στον τομέα παροχής έκτακτης βοήθειας και άμεσης ανταπόκρισης σε φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές (20/10/2005, Κίεβο Ουκρανία)