Πρωτοβουλία Αδριατικής & Ιονίου

Η Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου (ΠΑΙ) παρουσιάστηκε από την Ιταλία κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Tampere, επί Φιλανδικής προεδρίας, τον Οκτώβριο 1999 και υποστηρίχθηκε από την ΕΕ και την Ελλάδα. Ο σκοπός και οι τομείς συνεργασίας καθορίστηκαν στην Ανκόνα το 2000 με τη συμμετοχή των παράκτιων χωρών Αδριατικής και Ιονίου.
 
Η Διακήρυξη της Ανκόνα προσδιορίζεται από δύο πυλώνες: (1) την ασφάλεια και τις δράσεις κατά του εγκλήματος στην περιοχή και (2) τη σταδιακή αλλά συστηματικά προγραμματισμένη ανάπτυξη της περιοχής.
 
Στην ΠΑΙ συμμετέχουν οι χώρες της Αδριατικής-Ιονίου, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ανκόνα για την «Ανάπτυξη και Ασφάλεια στην Αδριατική και το Ιόνιο» (Μάρτιος 2000).
 
Οι συναντήσεις των χωρών καθορίζονται από την προεδρεύουσα χώρα και μέχρι στιγμής είναι συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης, όπου όλα τα θέματα τίθενται για συζήτηση με τη σειρά με την παρουσία όλων των εκπροσώπων και των εμπειρογνωμόνων των χωρών.
 
Ελληνικές Προεδρίες
Η Ελλάδα είχε την Προεδρία της ΠΑΙ από 1η Ιουνίου 2008 και για ένα χρόνο και τελευταία από 1η Ιουνίου 2016 έως 31 Μαΐου 2017.
 
Η Ελληνική Προεδρία του 2008 συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της λειτουργίας της Μόνιμης Γραμματείας της Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ιταλία. Η Μόνιμη Γραμματεία εδρεύει στην Ανκόνα και τα εγκαίνια έγιναν 19 Ιουνίου 2008.
 
Διοργανώθηκαν δύο (2) Στρογγυλές Τράπεζες για τη Συνεργασία για την Πυροπροστασία. Η 1η Συνάντηση έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 2008 στην Ανκόνα και η 2η συνάντηση έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου 2009. Τις εργασίες των συναντήσεων ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Το θέμα που συζητήθηκε κατά τις δύο συναντήσεις είχε τίτλο «Όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη εναερίων μέσων πυρόσβεσης» / “Terms and preconditions for the deployment of aerial forest firefighting means”.  Πιο συγκεκριμένα το προτεινόμενο πεδίο συνεργασίας ήταν ο καθορισμός των παραμέτρων και πληροφοριών που θα διευκολύνουν την παροχή εναερίων μέσων πυρόσβεσης. Στη δεύτερη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα: “Protection of Tourists in cases of Disasters”
 
Κατά την Ελληνική Προεδρία του 2016 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διοργάνωσε συνάντηση της Στρογγυλής Τράπεζας Περιβάλλον και Πολιτική Προστασία, στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 2017, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες μέλη. κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτικής προστασίας, όπως δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καταστροφές, καθώς επίσης και για τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
 
Γραμματεία Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου: http://www.aii-ps.org/