Σεισμική δόνηση της 08-6-2008

Η επιχειρησιακή διαδικασία άμεσης διαχείρισης των συνεπειών και απωλειών από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 8/6/2008 και ώρα 3.25 μ.μ με επίκεντρο την Β/Δ Πελοπόννησο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Την επιχείρηση συντονίζει ο ΓΓΠΠ κος Μαργαρίτης Μουζάς –ο οποίος με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών έχει ήδη μεταβεί στην πληγείσα περιοχή- σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους Νομάρχες Ηλείας και Αχαίας.
 
Η κινητοποίηση του Κρατικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας υπήρξε άμεση: Το σύνολο των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της περιοχής κινητοποιήθηκε άμεσα για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων διάσωσης όπου απαιτήθηκε. 
Σε άμεση κινητοποίηση τέθηκαν επίσης οι Αστυνομικές Δυνάμεις, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ της περιοχής. 

Μηχανικοί από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των οικείων Νομαρχιών αλλά και όμορων νομών βρίσκονται ήδη στην περιοχή για τον έλεγχο των κτιρίων, ενώ ειδικό κλιμάκιο Μηχανικών του Υπ. Παιδείας ελέγχει τα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων. 

Το Υπ. υγείας στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου Ξενοκράτης έχει θέσει σε γενική επιφυλακή το σύνολο των υποδομών υγείας στην περιοχή, ενώ έχει γίνει διασπορά ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ σε όλα τα χωριά και οικισμούς της πληγείσας περιοχής για την παροχή πρώτων βοηθειών. 

Παράλληλα με C130 της Πολεμικής Αεροπορίας έφθασε στην περιοχή ένα Ειδικό Τμήμα Επεμβάσεων σε καταρρεύσεις από την 1η ΕΜΑΚ της Αθήνας με ειδικό εξοπλισμό. 
 
Η διαδικασία διαχείρισης συνεπειών και απωλειών βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριο άξονα την αποκατάσταση των περιορισμένης έκτασης ζημιών στα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης, τον έλεγχο των κτιρίων, την παροχή στέγης και τροφής στους κατοίκους και την πλήρη επαναφορά της κοινωνικής ζωής σε φυσιολογικά επίπεδα, το συντομότερο δυνατό και με τη μέγιστη ασφάλεια.