ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Με την αποδοχή των προσφορών σε εναέρια μέσα εκ μέρους της Τουρκίας και της Ισπανίας, συνολικά (4) CL-415, (3) CL-215, (2) CL-215T και (1) ΚΑ-32 εντάσσονται σταδιακά στον εναέριο στόλο για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών της Αττικής.

Η συγκεντρωτική εικόνα της συνδρομής με εναέρια μέσα στη χώρα μας στα πλαίσια της ενεργοποίησης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας έχει ως εξής:

(α) Η Ιταλική Μονάδα (Module) αφίχθηκε στο Α/Δ Ελευσίνας στις 11.40 π.μ. χθες 23/8/2009 και ενεπλάκει άμεσα στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης στην Ανατολική Αττική. Η Ιταλική Μονάδα αποτελούμενη από (2) CL-415 συνέχισε και σήμερα από το πρώτο φως μαζί με ελληνικά Α/ΦΗ να επιχειρεί στην ίδια περιοχή.

(β) Η Ευρωπαϊκή Μονάδα (Module) EU FFTR αποτελούμενη από (2) Α/ΦΗ CL-215 αναχώρησε χθες από τη βάση της στην Κορσική. Εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος στη Ρώμη, χθες 23/8/2009 αφίχθηκε στην Ελευσίνα το ένα Α/ΦΟς (19.04 μμ) το οποίο επιχείρησε σήμερα το πρωί με το πρώτο φως. Το δεύτερο Α/ΦΟΣ προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στις 15.07 μ.μ. και μετά από μια σύντομη ενημέρωση εντάχθηκε άμεσα στις επιχειρήσεις.

(γ) Η Γαλλική Μονάδα (Module) αποτελείται από (2) Α/ΦΗ CL-415. Το ένα Α/ΦΟΣ προσγειώθηκε στην Ελευσίνα στις 13.52 μ.μ. ενώ το δεύτερο στις 14.48 μ.μ. Η Γαλλική Μονάδα επιχείρησε μαζί με ελληνικά Α/ΦΗ στην Ανατολική Αττική.

(δ) Η Ισπανική Μονάδα (Module) αποτελούμενη από (2) CL-215T αναχώρησε από Μαδρίτη σήμερα το μεσημέρι και απόψε θα διανυκτερεύσει στο Α/Δ OLBIA της Σαρδηνίας. Κατόπιν εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος και λαμβάνοντας υπόψη τη βελτίωση της επικρατούσας κατάστασης όσον αφορά την εξέλιξη των πυρκαγιών, η ΓΓΠΠ ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό την επιστροφή των εν λόγω αεροσκαφών στην Ισπανία.

(ε) Ένα Α/ΦΟΣ CL-215 της Τουρκικής Πολιτικής Προστασίας προσγειώθηκε στις 14.33 μ.μ. στην Ελευσίνα και θα εμπλακεί αύριο με το πρώτο φως στις επιχειρήσεις.

(στ) Ένα Ε/Π τύπου ΚΑ-32 της Κυπριακής Δημοκρατίας αφίχθηκε χθες στην Ελευσίνα και επιχείρησε σήμερα από το πρώτο φως.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε ήδη τις ευχαριστίες του για την άμεση ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και τον άριστο συντονισμό της άφιξης και εμπλοκής της Διεθνούς Συνδρομής από τη ΓΓΠΠ ενώ ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να μεταφέρει στους ομολόγους του τις ευχαριστίες της Ελληνικής Κυβέρνησης.