* Σε αυξημένη ετοιμότητα η Χώρα μας για το ενδεχόμενο προσφοράς βοήθειας στην Ιταλία ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2016

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, από την πρώτη στιγμή του φονικού σεισμού που έπληξε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, βρίσκεται σε επαφή τόσο με την ομόλογη Υπηρεσία της γείτονος (Protezione Civile), όσο και με το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ε.Ε. (ERCC), προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην περίπτωση που ζητηθεί.

Για το λόγο αυτό από το πρωί έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα η πρώτη ευρωπαϊκή ελληνική μονάδα έρευνας και διάσωσης της 1ης EMAK (GR/MUSAR/1 ATH), η οποία πρόσφατα εντάχθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ικανότητα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, γνωστή και ως «εθελοντική δεξαμενή» του Ε.Μ.Π.Π. (Voluntary pool), ώστε αν χρειαστεί να μεταβεί άμεσα στην πληγείσα περιοχή και να συνδράμει τα ιταλικά σωστικά συνεργεία στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και διάσωσης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα διεθνούς συνδρομής.

Εν τω μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, απέστειλε ήδη συλλυπητήρια επιστολή προς τον Επικεφαλής της ιταλικής Υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, κ. Fabrizio Curcio, στη οποία του εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τις βαρύτατες απώλειες από τον καταστροφικό σεισμό, δηλώνοντας την διαθεσιμότητα της Χώρας να συνδράμει με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να επανέλθει σύντομα η περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς. Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει την επί σειρά ετών εξαιρετική συνεργασία των δύο φορέων στον τομέα της πολιτικής προστασίας.