* Σχολή Πυροσβεστών και Πάρκο Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Αθήνα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

 

Στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Εκπαίδευσης της Δημοτικής Αστυνομίας στην Πτολεμαΐδα πρόκειται να λειτουργήσει Σχολή Πυροσβεστών οι σπουδαστές της οποίας θα εισαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων. Η έναρξη λειτουργίας της Σχολής αποφασίστηκε σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας αποφασίστηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό και τον Περιφερειάρχη και η δημιουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου Πολιτικής Προστασίας στις εγκαταστάσεις της πρώην λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, 4χλμ. από την πόλη της Πτολεμαΐδας.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Ηλίας Κάτανας και ο Δήμαρχος Εορδαίας κ. Σάββας Ζαμανίδης, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, αρμόδιας για την διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων θεσμικού, νομικού και τεχνικού ενδιαφέροντος, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το αμέσως προσεχές διάστημα μάλιστα πρόκειται να μεταβεί κλιμάκιο των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών στην περιοχή, με σκοπό τη ρύθμιση και τον συντονισμό των σχετικών εργασιών.

Η πρόταση για την λειτουργία της Σχολής διατυπώθηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Καπάκη, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στις 8 Νοεμβρίου 2015. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Καπάκης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις όπου προβλέπεται να συγκροτηθούν οι νέες δομές, υπογραμμίζοντας ότι με αξιοποίησή τους, θα εξυπηρετηθεί σε μεγάλο βαθμό η αδήριτη ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού των δυνάμεων πολιτικής προστασίας και του κοινού. Αμφότερες οι δράσεις έρχονται ως εκπλήρωση επιδιώξεων της Περιφέρειας και πρόκειται να συμβάλλουν τόσο στον εθνικό σχεδιασμό όσο και στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής.