Συμβούλιο της Ευρώπης - EUR-OPA

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) και συγκεκριμένα στην Ανοιχτή Μερική Συμφωνία για την Αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών (EUR-OPA Major Hazards Agreement).
 
Το ΣτΕ είναι διακυβερνητικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε στις 5 Μαΐου 1949 με τη συνθήκη του Λονδίνου, η οποία υπογράφηκε από 10 χώρες: το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία και το Ενωμένο Βασίλειο και έχει σαν σκοπό:
 
  • την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών και ιδεωδών
  • την προώθηση της ευρωπαϊκής συνείδησης και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας
  • την αναζήτηση λύσεων για προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία, όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, η προστασία του περιβάλλοντος, η κλωνοποίηση, το AIDS, τα ναρκωτικά, το οργανωμένο έγκλημα κλπ.
  • την εδραίωση της δημοκρατικής σταθερότητας στην Ευρώπη ενισχύοντας κάθε πολιτική, νομοθετική και συνταγματική μεταρρύθμιση
 
Το ΣτΕ δεν πρέπει να συγχέεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι και οι 15 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και μέλη του ΣτΕ.
 
 

EUR-OPA: Ανοικτή Μερική Συμφωνία για την Αντιμετώπιση Μεγάλων Καταστροφών

 
Στις 20 Μαρτίου 1987, η Επιτροπή των Υπουργών της Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου και Τουρκίας με το ψήφισμα 87(2) αποφάσισε να συστήσει στο πλαίσιο του ΣτΕ μια Διακυβερνητική Συμφωνία σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών. Η Συμφωνία ονομάστηκε Ανοικτή Μερική Συμφωνία για την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Καταστροφών(EUR-OPA Major Hazards Agreement) καθόσον παραμένει ανοικτή για οποιαδήποτε άλλη χώρα θελήσει να γίνει μέλος. Η Συμφωνία κυρώθηκε στη χώρα μας με το Νόμο 2031/92.
 
Σκοπός της Συμφωνίας είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και των χωρών της νότιας Μεσογείου σε θέματα αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών.
 
Η Συμφωνία περιλαμβάνει σήμερα 22 κράτη-μέλη (Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Ουκρανία, Πορτογαλία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ρουμανία, Ρωσία, Σαν Μαρίνο, Αζερμπαϊτζάν, Αλγερία, Αρμενία, Λίβανος, Μαρόκο και Μονακό).
 
Η Συμφωνία αναπτύσσει συνεργασία και με Διεθνείς Οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ο.Η.Ε., η UNESCO, WHO (World Health Organization), OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.
 
Για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας και την διασφάλιση του ενδιαφέροντος και της απευθείας συμμετοχής σε αυτήν των χωρών-μελών, θεσπίστηκε η δημιουργία εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Κέντρων, μεταξύ των οποίων είναι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και Πρόγνωση των Σεισμών (European Centre on Prevention and Forecasting of Earthquakes -ECPFE) το οποίο λειτουργεί στον ΟΑΣΠ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών (European Centre for Forest Fires - ECFF) το οποίο λειτουργεί στη ΓΓΠΠ.
 
Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών: http://civilprotection.gr/el/ecff/home
 
Συμβούλιο της Ευρώπης: http://www.coe.int/en/web/portal/home