Συμμετοχή της ΓΓΠΠ στην άσκηση «Εγκέλαδος 2008» στην Κύπρο

Την 29η Μαϊου 2008 πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα ολοήμερη άσκηση υπό τον τίτλο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2008», στην οποία συμμετείχε και ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Πρέντζας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας Χρίστος Κυριακίδης είπε ότι σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης που διεξήχθη στο ΣΠΑ Γ', στις Καμάρες Λάρνακας, ισχυρός σεισμός έπληξε την Επαρχία Λάρνακας με θύματα και πολλές υλικές ζημιές. «Ο στόχος της άσκησης ήταν η περαιτέρω εκπαίδευση και η βελτίωση του συντονισμού όλων των ουσιωδών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο Επαρχιακό Σχέδιο «Εγκέλαδος» δηλαδή, κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών, καθώς και μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Συμμετείχαν 37 υπηρεσίες και οργανισμοί», πρόσθεσε.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα της άσκησης, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι «από την αξιολόγηση της άσκησης φάνηκε πόσο σημαντικός είναι ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας φυσικών καταστροφών».

Ο Αναπληρωτής Δ/ντής Περιφερειακής Διοίκησης Πολιτικής Αμυνας Λάρνακος κ. Χρυσήλιος Χρυσιλίου δήλωσε ότι «ο κύριος σκοπός της άσκησης ,που ήταν η ανάπτυξη της συνεργασίας και ο συντονισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών επιτεύχθηκε πλήρως. Διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίσθηκαν θα τύχουν της ανάλογης μελέτης και θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα». Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη ΓΓΠΠ, η οποία συμμετείχε με εκπρόσωπο στην άσκηση.

Ο Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ, Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Πρέντζας δήλωσε ότι, «η άσκηση είχε θετικά αποτελέσματα, διότι κατέδειξε τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες των εμπλεκομένων υπηρεσιών , προκειμένου αυτές να ανταποκριθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα γεγονός με πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο».