Χαιρετισμός του Γ.Γ.Π.Π. κ. Μαργαρίτη Μουζά για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Φίλες, Φίλοι

Στις 5 Ιουνίου οφείλουμε να τιμήσουμε με μεγαλύτερο σεβασμό από κάθε άλλη φορά την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον και να σκύψουμε με ιδιαίτερο προβληματισμό πάνω στο νόημα αυτής της επετείου.

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την καταστροφική λαίλαπα των πυρκαγιών και το βαρύ φόρο αίματος των  θυμάτων της μεγάλης τραγωδίας.

Η συγκυρία της επετείου δυστυχώς, υπογραμμίζει μια απειλητική πραγματικότητα, τις συνέπειες της οποίας, ολοένα και περισσότερο, ολοένα και πιο έντονα, βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση.

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Έχουμε απέναντί μας μια μεγάλη πρόκληση. Να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας, με τρόπο και ευθύνη που θα διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών.

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Αποτελεί, πλέον, κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και να διαχειρισθεί τους φυσικούς πόρους με οικονομία. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κατευθύνει τις ενέργειές της και τις προσπάθειές  της υπό τη σκέπη  του Υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τα Σώματα Ασφαλείας, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα συναρμόδια Υπουργεία και όλους τους φορείς με στόχο να περιορίσει τους κινδύνους για τον άνθρωπο και τη φύση.