2η Συνάντηση της JHET-SDRU

Σήμερα Τρίτη 27.04.2010 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 2η συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής τουΠρωτοκόλλου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για τη Σύσταση Μικτής Ελληνο-Τουρκικής Εφεδρικής Μονάδας για την Αντιμετώπιση Καταστροφών, (JHET-SDRU / Joint Hellenic-Turkish Standby Disaster Response Unit).

Στην JHET-SDRU την Ελλάδα εκπροσωπεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ την Τουρκία η Προεδρεύουσα Αρχή Καταστροφών και Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων της Πρωθυπουργίας (Prime Ministry Disaster and Emergency Management Presidency). Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν επιπλέον η ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ, Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ και ο ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας). Από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν το Υπουργείο Υγείας και η Νομαρχία Άγκυρας.

Ιστορικό

Η δημιουργία της JHET-SDRU ήταν απόρροια της απρόσμενης ανταπόκρισης των Ελλήνων στην ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια που ζήτησε η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό το φθινόπωρο του 1999. Τότε, αυθόρμητα και αθρόα οι Έλληνες πολίτες έκαναν ουρές στις κινητές μονάδες αιμοληψίας και η χώρα μας προσέφερε εκατοντάδες χιλιάδες φιάλες αίματος στην Τουρκία και κάλυψε ταχύτατα μεγάλο μέρος των επειγουσών αναγκών σε αίμα της γειτονικής χώρας. Στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Νοεμβρίου 1999 υπήρχε για πρώτη φορά αναφορά στη δημιουργία της Μικτής Ελληνο-Τουρκικής Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (JHET-SDRU). H επόμενη μνεία στη JHET-SDRU έγινε στο ψήφισμα 56/99 της Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών της 14ης Δεκεμβρίου 2001. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2002 οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου και της Τουρκίας Sukru Sina Gurel υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ ΟΗΕ – Ελλάδας – Τουρκίας για Συνεργασία στον Τομέα Αντιμετώπισης Έκτακτων Ανθρωπιστικών Αναγκών. Το μνημόνιο κατανόησης τέθηκε σε ισχύ στις δύο χώρες το 2006.

Αντικείμενο Συνεργασίας

Ο τομέας συνεργασίας που προβλέπει η JHET-SDRU μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφορά τους τομείς της αναζήτησης και διάσωσης σε τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών: σεισμοί, πλημμύρες και κατολισθήσεις. 

1η Συνάντηση (26 Ιανουαρίου 2009)

Πέρυσι, στις 26.01.2009 στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιδρυτική συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής. Σε αυτήν συμφωνήθηκαν η δομή και οργάνωση της Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, η δήλωσή της στο Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Θεμάτων του ΟΗΕ (UN-OCHA), , ο κανονισμός λειτουργίας της Συντονιστικής Επιτροπής και η ετησία εναλλαγή της προεδρίας μεταξύ των δύο χωρών. Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν επιπλέον η προοπτική κοινών εκπαιδεύσεων και σχετικής κοινής άσκησης.

2η Συνάντηση (27 Απριλίου 2010)

Κατά τη χθεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκαν οι πάγιες επιχειρησιακές διαδικασίες της Εφεδρικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ετοιμότητα, μετακίνηση, επιτόπου επιχειρήσεις διάσωσης κλπ.). Επιπλέον συζητήθηκαν η περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του τομέα υγείας Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της JHET-SDRU,  η εκτέλεση κοινών ασκήσεων και η παροχή εκπαίδευσης στο πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου κατανόησης, ενώ εξετάσθηκε και η περίπτωση κατάθεσης κοινού ψηφίσματος των δύο χωρών που τυχόν υποβληθεί στην 65η σύνοδο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

«Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη συντονιστική επιτροπή σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, η οποία δεν συνεστήθη από την ανάγκη να λυθεί κάποια διαφορά ή διαφωνία, αλλά προέκυψε αναπάντεχα, λόγω της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης των Ελλήνων στις έκτακτες ανάγκες των γειτόνων μας στους σεισμούς του 1999, ως μια εποικοδομητική συνεργασία σε έναν τομέα που προηγουμένως δεν είχε απασχολήσει τις δύο χώρες στις μεταξύ τους σχέσεις. Κατά συνέπεια η JHET-SDRU περικλείει τη δυναμική που μπορεί να προκαλέσει την εδώ και πολλά χρόνια επιδιωκόμενη προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με στόχο τη συνεννόηση, την ευημερία και την ειρήνη στην περιοχή μας» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, μετά το τέλος της συνάντησης.

  Θα βρείτε παρακάτωφωτογραφίες απο την Υπογραφή στο Υπ.Εξωτερικών, των Πρακτικών της 2ης Συνάντησης (27 Απριλίου 2010)