Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα & τον Υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση

Αθήνα, 08 Μαΐου 2020

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα. Πριν ξεκινήσω την ενημέρωση, θα ήθελα και εγώ, εκ μέρους της οικογένειας της Πολιτικής Προστασίας, να εκφράσω τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια ενός σπουδαίου Καθηγητή, σπουδαίου επιστήμονα, πολιτικού, ενεργού πολίτη, του Δημήτρη Κρεμαστινού, που έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης, δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Κατανοεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε όσα έχουμε πετύχει και να προχωρήσουμε με σιγουριά στα επόμενα βήματα. Η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη υπευθυνότητα και αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη συγκυρία με μοναδική σοβαρότητα, επιτυγχάνοντας ένα καλό αποτέλεσμα που έχει κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε. Γιατί είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε αργά, από το να αναγκαστούμε να γυρίσουμε πίσω. Και ένα από τα πράγματα που μπορούν να μας γυρίσουν πίσω, είναι και η προσπάθεια ελάχιστων να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους νωρίτερα από το προβλεπόμενα.

Εχθές εντοπίστηκαν δυο καφέ-μπαρ στην Αθήνα, τα οποία λειτουργούσαν παράνομα έχοντας αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα. Και στις δυο περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν με τις διαδικασίες του αυτοφώρου και στις επιχειρήσεις επιβλήθηκε το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο των 5000 ευρώ.

Θέλω να επισημάνω ότι παρόμοια φαινόμενα θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια όλων μας και αποτελούν πρόκληση για τους υπόλοιπους συνετούς ιδιοκτήτες καταστημάτων που, αντιλαμβανόμενοι το διακύβευμα, τηρούν ευλαβικά τους κανόνες παρά την οικονομική πίεση που αισθάνονται.

Συνολικά τις τελευταίες 4 ημέρες έχουν διαπιστωθεί 18 παραβάσεις σχετικές με τη λειτουργία επιχειρήσεων και έχουν πραγματοποιηθεί 19 συλλήψεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Με δεδομένο ότι τις 4 τελευταίες ημέρες έχουν διαπιστωθεί 414 παραβάσεις που αφορούν μη προβλεπόμενες μετακινήσεις, θα ήθελα να επαναλάβω και σήμερα, ότι η κίνηση μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα επιτρέπεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους: για τροφοδοσία, για λόγους υγείας και για επαγγελματική απασχόληση.

Αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε πλήρως την ανάγκη των συμπολιτών μας να μετακινηθούν εκτός νομού κατοικίας για μια πληθώρα λόγων. Τους καλούμε όμως να κάνουμε υπομονή μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αν όλα πάνε καλά, θα είναι δυνατή η μετακίνησή τους χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων η οποία ξεκινάει τη Δευτέρα με την Γ’ Λυκείου, εχθές παρουσιάσαμε τα μέτρα και τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται για την προστασία της σχολικής κοινότητας. Θα ήθελα συμπληρωματικά να σας ενημερώσω, ότι αναλυτικές οδηγίες έχουν αποσταλεί από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος σε εκπαιδευτική μονάδα.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε Επιστημονική Επιτροπή για το σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αναλαμβάνει η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κυρία Αναστασία Κοτανίδου.

Έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η εισήγηση προς το Υπουργείο Υγείας για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή και σε νέες κτηριακές νοσοκομειακές δομές. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Η διαμόρφωση της νέας μας καθημερινότητας είναι μία σταδιακή διαδικασία. Ίσως μας φαντάζει αργή, με δεδομένη την κόπωση των τελευταίων εβδομάδων, είναι όμως απαραίτητο να λειτουργήσουμε με σύνεση, με πειθαρχία, σταθμίζοντας και αξιολογώντας το κάθε μας βήμα.

Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει πολλά. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ανυπομονησία μας, τη βιασύνη μας, να τα θέσουν σε κίνδυνο. Παραμένουμε πειθαρχημένοι, παραμένουμε υπεύθυνοι, γιατί κανένας μας δεν θέλει να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν εχθές.

Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές. Σας ευχαριστώ.

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, περισσότερα από 3.950.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Στην Ευρώπη περισσότερα από 1.486.000, λίγο λιγότερο από το 40%. Περισσότεροι πλέον από 1.359.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά. Παγκόσμια έχουν καταγραφεί 271.796 θάνατοι.

Σήμερα ανακοινώνουμε 13 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, 6 εκ των οποίων αφορούν χώρους με συναθροίσεις κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.691, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 94.291 κλινικά δείγματα.

32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. 9, το 28%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 150 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 40, το 26,7% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στους σημερινούς θανάτους περιλαμβάνεται, όπως ακούσατε και όπως έγινε γνωστό, ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Ένας διαπρεπής επιστήμονας, ένας ακούραστος δάσκαλος, ένας αξιοπρεπής πολιτικός, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως Υπουργός Υγείας, αναβαθμίζοντας τις κινητές μονάδες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ ως προς τις αεροδιακομιδές.

Εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του Υπουργείου Υγείας, ενώνουμε τα συλλυπητήριά μας μαζί με αυτά που ακούσατε από τον Υφυπουργό και θέλουμε να συλλυπηθούμε την οικογένεια και τους οικείους του.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εγρήγορσης και Ενημέρωσης για τη Θαλασσαιμία, τη Μεσογειακή Αναιμία. Ένα από τα κύρια μελήματα είναι και η θωράκιση των θαλασσαιμικών από την πανδημία και η εξασφάλιση επάρκειας αίματος.

Όπως με ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας και Ογκολογίας, πολλοί από αυτούς τους ασθενείς παρουσιάζουν συν-νοσηρότητες, όπως σπληνεκτομή, καρδιακή σιδήρωση, καρδιακή δυσλειτουργία, προβλήματα στο συκώτι και στα νεφρά και πολλαπλά ενδοκρινολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

Ως εκ τούτου, θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον ιό. Γίνονται διεθνείς προσπάθειες καταγραφής των περιστατικών στην Ευρώπη και μια αντίστοιχη προσπάθεια έχει οργανωθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σπανίων Αιματολογικών Νοσημάτων, που στην Ελλάδα συντονίζεται από ειδικά Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης στα γενικά νοσοκομεία «Λαϊκό» και Παίδων «Αγία Σοφία».

Αρκετές φορές σας έχω αναφέρει για τις αβεβαιότητες κάποιων από τα τεστ αντισωμάτων, ιδιαίτερα όταν ένας ιός δεν έχει προσβάλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Για παράδειγμα, αν σε ένα πληθυσμό χιλίων ατόμων έχει νοσήσει το 5%, δηλαδή 50 άνθρωποι και ένα τεστ αντισωμάτων έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα, και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει πως αν κάναμε αυτό το τεστ και στους χίλιους, θα βρίσκαμε περίπου 68 θετικούς. Σε αυτούς τους 68 θετικούς, οι 19, δηλαδή το 28%, θα νόμιζαν πως είχαν περάσει το ιό και δεν θα τον είχαν περάσει.

Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τον ιό. Αν είχαν νοσήσει 10% των ανθρώπων στον ίδιο πληθυσμό των χιλίων, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116, εκ των οποίων οι 18, το 16%, θα νόμιζαν πως έχουν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει. Πολύ λιγότεροι, δηλαδή. Αυτός είναι και ο λόγος που οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, προς το παρόν, στη χώρα μας.

Όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε το μέλλον και να παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις. Μια τέτοια αισιόδοξη εξέλιξη στην πάλη έναντι του ιού και στην δημιουργία τέτοιων, πολύ καλών, τεχνικών, ανακοινώθηκε αυτή την βδομάδα. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σοβαρότητα της ασθένειας, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.

Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία μπορεί να σημάνει μια νέα εποχή για τον έλεγχο των αντισωμάτων και η οποία βασίζεται σε μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη από το 1%.

Η τεχνική ελέγχθηκε σε περισσότερα από 1.300 άτομα, που είχαν περάσει οι περισσότεροι την ήπια μορφή της νόσου. Διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, όπως σας είπα, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά την νόσο ή όχι. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν 21 μέρες μετά την προσβολή από τον ιό, είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια επιστημονική ομάδα έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων, με τη δυνατότητα του ανθρωπίνου σώματος να εξουδετερώνει τον ιό.

Αυτή η σημαντική εργασία θα δημοσιευθεί σε ένα από τα πιο έγκριτα περιοδικά του κόσμου, το Nature Medicine. Άρα, ναι, φαίνεται η απάντηση ότι στο άμεσο μέλλον, και περιμένουμε να τεκμηριωθεί, άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν κάποια μορφή ανοσίας έναντι του τρέχοντος στελέχους του ιού.

Το ερώτημα που πρέπει να μελετηθεί και θα πρέπει, λοιπόν, υπομονετικά να περιμένουμε να απαντηθεί επιστημονικά, είναι για πόσο καιρό θα κρατά αυτή η ανοσία. Ο μόνος τρόπος αυτή την στιγμή είναι να παρακολουθούμε όλους αυτούς που έχουν περάσει την νόσο προοπτικά, το διάστημα των επομένων 6-12 μηνών και να βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματα.

Ήδη, πολλές επιστημονικές ομάδες θα παρακολουθήσουν διαχρονικά ασθενείς και θα μελετήσουν αυτά τα φαινόμενα ταυτόχρονα σε πολλά Πανεπιστήμια του κόσμου. Ίσως διαβάσατε ή ακούσατε, τις δηλώσεις από το γνωστό σε όλους Robert Koch Institute, ένα από τα Ινστιτούτα Δημόσιας Υγείας της Ευρώπης που έχει την έδρα του στη Γερμανία, για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του ιού αυτό το καλοκαίρι.

Εγώ λέω πως μακάρι το καλοκαίρι να έχει θετικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία του ιού. Η επίδραση του καλοκαιριού στον ιό, πιθανολογείται πως από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για τη μηδένιση των μεταδόσεων του ιού.

Δεν θέλω όμως να μιλάω με πιθανότητες. Θα περιμένουμε και θα δούμε. Απλά όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από τη συμπεριφορά μας και η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα εξαρτηθεί από την εθελούσια συμμόρφωση με βασικούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινή πράξη. Αυτούς που ήδη οι περισσότεροι από εμάς, και εύχομαι να είναι όλοι, εφαρμόζουμε. Σας ευχαριστώ.

Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Πριν ξεκινήσω και εγώ να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού.

Κυρίες και κύριοι, σας γνωρίζουμε τις δραστηριότητες των οικονομικών φορέων που επανεκκινούν την Δευτέρα 11 Μαΐου και τους κανόνες λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, από τα φυσικά τους καταστήματα επανεκκινούν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο:

 • εξοπλισμού ήχου και εικόνας
 • κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
 • χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
 • ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
 • επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
 • εγγραφών μουσικής και εικόνας
 • παιχνιδιών κάθε είδους
 • ενδυμάτων
 • υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
 • καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
 • ρολογιών και κοσμημάτων
 • καινούριων ειδών
 • και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι εξής επιχειρήσεις:

 • ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
 • ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
 • ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
 • τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop)

Την ίδια ημερομηνία επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών.

Τέλος, επαναλειτουργούν :

 • οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
 • οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
 • καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναφέρονται όλοι οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας, δηλαδή οι ΚΑΔ, που αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν.

Επομένως, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, στο δεύτερο στάδιο δηλαδή της επανεκκίνησης της οικονομίας, επανέρχονται στην εργασία τους 155.962 εργαζόμενοι, δηλαδή το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή, λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους. Επίσης, επαναλειτουργούν 66.010 επιχειρήσεις, δηλαδή το 25% των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η λειτουργία τους.

Όλοι οι οικονομικοί φορείς επαναλειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας που έχουν ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων – εργαζόμενοι και πελάτες – εντός του κυρίως χώρου υπολογίζεται ως εξής:

 •  Για τα καταστήματα επιφάνειας κυρίως χώρου
 • Έως 20τ.μ.: 4 άτομα
 • Από 20-100 τ.μ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
 • Άνω των 100 τ.μ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
 • Επίσης, σε περίπτωση που το εμβαδόν του καταστήματος υπερβαίνει τα 300 τ.μ. και αναπτύσσεται σε περισσότερα του ενός επιπέδου ισχύει και το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή επιτρέπεται έως 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
 • Η ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων ορίζεται η 10 π.μ., εξαιρουμένων των καταστημάτων πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών, που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7 π.μ.
 • Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
 • Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Και συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων. Σε περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος.

Για τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

 • Ως προς τον κανόνα των επιτρεπόμενων ατόμων εντός του κυρίως χώρου των καταστημάτων, ισχύουν οι ίδιοι όροι με το λιανικό εμπόριο,
 • Επιτρέπεται η λειτουργία τους μόνο χωρίς καθήμενους πελάτες.
 • Και υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες.

Για τις Σχολές οδηγών

 • επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού με την υποχρέωση τήρησης καταλόγου πελατών που θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα και
 • είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας προστασίας τόσο για τον εκπαιδευτή όσο και για τον εκπαιδευόμενο.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις βιομηχανικών ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές ισχύουν τα έξης:

 • Ελάχιστη απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων των πωλητών.
 • Μέγιστο ποσοστό συμμετοχής σε λαϊκές αγορές, έως το 50% των αρχικά συμμετεχόντων.
 • Δυνατότητα συμμετοχής με το ίδιο ποσοστό του 50% στις παράλληλες λαϊκές αγορές που δημιουργήθηκαν για την αποφυγή του συνωστισμού.
 • Και ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητη η ιδιαίτερη σημασία της υγιεινής των χεριών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας είναι:

 • Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή
 • Η Ελληνική Αστυνομία
 • Η Δημοτική Αστυνομία
 • Οι Λιμενικές Αρχές
 • Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού
 • Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, και
 • Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες,

Προσέξαμε, σταθήκαμε όλοι μαζί ενωμένοι, για αυτό και επιστρέψαμε με πολύ προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας.

Συνολικά στα 2 στάδια επανεκκίνησης, δηλαδή αυτό της 4ης Μαΐου και στο προσεχές της Δευτέρας 11ης Μαΐου, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% των εργαζομένων που ανεστάλη η εργασία τους λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεών τους. Επίσης, θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Στις 4 Μαΐου ανοίξαμε την πόρτα της ευθύνης και βγήκαμε και τώρα ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε βηματισμό. Ο δρόμος είναι ανηφορικός, αλλά η δύναμή μας μεγάλη και πεισματώδης.

Κάθε μέρα κερδίζουμε και μια μάχη. Και όσο πειθαρχούμε, όσο τηρούμε πιστά τις οδηγίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει η οικονομία μας να επιταχύνει ξανά. Το έχουμε πετύχει έως τώρα, ας το συνεχίσουμε βάζοντας πάντα το εγώ πίσω και το εμείς μπροστά.

Σας ευχαριστώ.

 

 

Κατηγορία: