Νέα ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά για την εξέλιξη των πυρκαγιών

Αθήνα, 07 Αυγούστου 2021

Νέα ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών παρείχε απόψε στις 21:30 ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

Ν.Χαρδαλιάς: Ζούμε την τελευταία εβδομάδα μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Με τιτάνια προσπάθεια, εχθές ολόκληρη τη νύχτα, και όλη την ημέρα σήμερα, οι άνθρωποι που μάχονται στα πολλαπλά μέτωπα έχουν καταφέρει μέχρι αυτή τη στιγμή να περιορίσουν την πυρκαγιά στην Αττική. Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μεγάλη μάχη στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε άλλες περιοχές όπου η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Όλη τη νύχτα οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

Σήμερα είχαμε λιγότερες εκκενώσεις οικισμών. Αυτό σημαίνει ότι βρεθήκαμε λιγότερες φορές μπροστά στην εξαιρετικά δύσκολη, αλλά απολύτως αναγκαία επιλογή να ζητήσουμε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, από τις περιουσίες τους για να σωθεί η ζωή τους.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους, δασικές εκτάσεις έχουν καεί.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός:

-Η αποκατάσταση ΟΛΩΝ, το τονίζω, ΟΛΩΝ των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

-Και βέβαια ΟΛΕΣ, το επαναλαμβάνω, ΟΛΕΣ οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα.

Αυτή τη στιγμή η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα.

Οι προσπάθειες για την οριοθέτηση και την κατάσβεση των δεκάδων πυρκαγιών στη χώρα, αλλά και των νέων εστιών, όπως αυτή στην Πάρνηθα, συνεχίστηκαν όλη την ημέρα από επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Την προσπάθεια αυτή συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.

Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δεχτεί βοήθεια από:

 • Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων
 • Γαλλία με 3 Canadair και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα
 • Κροατία με 1 Canadair
 • Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor
 • Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα
 • Ισπανία με 1 Canadair
 • Ουκρανία με 100 άτομα
 • Ισραήλ με 16 άτομα
 • Ελβετία με 3 ελικόπτερα
 • Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα CHINOOK

Ενώ αναμένονται άμεσα δυνάμεις από:

 • Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα
 • Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα 
 • Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα
 • Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα
 • Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα
 • Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα
 • Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα
 • Κουβέιτ με 42 άτομα

Όσον αφορά στην πυρκαγιά που εξελίχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας, η άνιση μάχη με τις φλόγες αποδίδει σταδιακά μια βελτιούμενη εικόνα με σταθερό ρυθμό. Σήμερα οι αναζωπυρώσεις ήταν δεκάδες, αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν.

Στόχος μας ήταν να βελτιώσουμε την εικόνα της πυρκαγιάς και όλα δείχνουν πως τα καταφέρνουμε. Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές, όπως ισχυρή ήταν σήμερα και η εναέρια υποστήριξη. Σε όλο τον ορεινό όγκο και κυρίως στην περίμετρο της πυρκαγιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του Στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών μας. Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής δουλεύουν ασταμάτητα για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και οι υδροφόρες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν κάθε συνδρομή.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε υπό τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κ. Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, αποφασίστηκε να επιτηρούνται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας, περιοχές της Αττικής όπου οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση, για την πρόληψη τυχόν αναζωπυρώσεων και την επίβλεψη του πεδίου.

Στην Εύβοια, η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις.

Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει 2 μέτωπα. Στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς, ενώ στο βόρειο τμήμα της, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Έχουμε ενισχύσει τις δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Ταυτόχρονα επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως, 8 ελικόπτερα και 9 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μας διατέθηκαν από την Σουηδία μαζί με  το BERIEV-200.

Οι δυνάμεις του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο προληπτικών εκκενώσεων.

Επίσης, επιχειρούν 110 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού ως πεζοπόρα τμήματα και τις επόμενες ώρες θα ενισχυθούν με 80 ακόμη στελέχη. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό διαθέτει τορπιλάκατο, ενώ στη Σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί αρματαγωγά, 15 λέμβοι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου με 197 στελέχη, για τη μεταφορά πολιτών εφόσον και αν χρειαστεί. Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 Πλωτά Περιπολικά του Λιμενικού Σώματος, 2 Επιβατηγά-Οχηματαγωγά, 2 Επιβατηγά Τουριστικά και 4 αλιευτικά στην περιοχή Πευκί Ευβοίας. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 συμπολίτες μας.

Στην Ηλεία και στη Φωκίδα είχαμε μεγάλο αριθμό αναζωπυρώσεων και οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέριες μέχρι το τελευταίο φως. Η κατάσταση παραμένει δύσκολη.

Μαζί μας, επίσης, σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν 33 στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας ως συνδρομή στα πεζοπόρα τμήματα, καθώς και 32 αξιωματικοί και οπλίτες με 16 οχήματα για περιπολίες πυροπροστασίας, ενώ αναμένεται η συνδρομή 2 λόχων με 80 στελέχη ως πεζοπόρα τμήματα.

Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε βαθιά ευγνώμονες στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό για την τεράστια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε όλα τα πύρινα μέτωπα.

Η μάχη συνεχίζεται! Σας ευχαριστώ.

Κατηγορία: