Από το FIRE 5 στο FIRE 6. Με ελληνική πρωτοβουλία η είσοδος της Κύπρου

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2009, στη Λισσαβώνα,  η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων Πολιτικής Προστασίας των χωρών Κ-Μ της «πρωτοβουλίας» του F.I.R.E. 5 ταυτόχρονα με την 3η Διοικούσα Επιτροπή του ομώνυμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος. Ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη σημερινή Σύνοδο είχε τεθεί η διεύρυνση της «πρωτοβουλίας» με την είσοδο νέων χωρών κυρίως της Μεσογειακής ζώνης και ειδικότερα με την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από πρόταση της Ελληνικής Γ.Γ.Π.Π.

          Με ελληνική πρωτοβουλία, το F.I.R.E. 6 με την ομόφωνη είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλέον γεγονός.

          Είναι γνωστό πως η «πρωτοβουλία» ιδρύθηκε το 2005, ενώ τον Φεβρουάριο του 2008 η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος μετά από σειρά ενεργειών της Γ.Γ.Π.Π.

           Τον Οκτώβριο του 2008 στο περιθώριο της 21ης Συνόδου των Γ.Γ.Π.Π. της Ε.Ε. υπό Γαλλική Προεδρία στη Μασσαλία, πραγματοποιήθηκε ειδική άτυπη σύνοδος του FIRE 5, στην οποία μεταξύ των άλλων η Ελλάδα εισηγήθηκε τη διεύρυνση της «πρωτοβουλίας» κατά προτεραιότητα με την είσοδο της Κύπρου. Η Πορτογαλική Προεδρία αποδέχθηκε την ελληνική εισήγηση και έθεσε ως πρώτο θέμα με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων (4) Κ-Μ του FIRE 5 την Ελληνική εισήγηση.

           Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Χρήστος Κυριακίδης, πριν την κρίσιμη ψηφοφορία δήλωσε «αγαπητοί συνάδελφοι σας ευχαριστώ θερμά για την ευαισθησία σας για την Κύπρο.  Το θέμα μας σήμερα είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μας στην αντιμετώπιση της πλέον κοινής απειλής για τους λαούς μας της Νότιας Ζώνης της Μεσογείου και τις πατρίδες μας, των δασικών πυρκαγιών αλλά και των σεισμών. Όπως ήδη σας έχω ενημερώσει η βούληση της Κυπριακής Κυβέρνησης για συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτοβουλία, στο FIRE 5 και τη μετατροπή του σε FIRE 6 είναι ισχυρή. Φυσικά θεωρώ αυτονόητο ότι η συνεργασία μας –ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος FIRE 4 το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη- με την υπογραφή της νέας διακήρυξης θα περάσει σε ποιο ισχυρές μορφές. Η Κύπρος είναι σήμερα όπως γνωρίζετε το πλέον απομακρυσμένο σημείο της Ε.Ε. και ένα τμήμα της βρίσκεται υπό κατοχή. Οι δυνατότητές μας είναι καλές αλλά πιστεύουμε πάντα στην ενίσχυση της διεθνούς συνδρομής. Όπου και όταν μπορούμε είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή και τη στήριξή σας, όμως θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω ειδικότερα την Ελλάδα και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας της κο Μαργαρίτη Μουζά, για την εισήγησή του να ενταχθεί η Κύπρος στο FIRE 5 και τη συνεχή του υποστήριξη σε αυτό το σκοπό»