Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα

Αθήνα, 15 Μαΐου 2020

 

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Καλησπέρα σας από την Πολιτική Προστασία. Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας μας που ξεκινάει την Δευτέρα περιλαμβάνει, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, την ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στην Κρήτη και στην Εύβοια. Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχουν ήδη θεσπιστεί κανόνες που θα διέπουν το επόμενο διάστημα και τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, σειρά μέτρων για τις μετακινήσεις με πλοία τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την Δευτέρα 18 Μαΐου μέχρι και την 15η Ιουνίου, συμφωνήθηκαν στην διάρκεια διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν υπό την προεδρεία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κυρίου Γιάννη Πλακιωτάκη, σε συνεννόηση πάντα με την υγειονομική Επιτροπή. Οι οδηγίες αυτές προβλέπουν τα εξής.

Πρώτον, στα επιβατηγά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων, οι οδηγίες θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5 μέχρι τις 15/6. Από την Δευτέρα, δηλαδή, έως και τα μέσα Ιουνίου. Μέχρι τότε, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση που αφορά:

Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.

Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.

Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.

Και τέλος, τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Επίσης, σε σχέση με τις αεροπορικές πτήσεις, εκδόθηκαν σήμερα νέες Notams που περιλαμβάνουν την παράταση της απαγόρευσης πτήσεων για συγκεκριμένους προορισμούς στο εξωτερικό.

Επεκτείνεται η αναστολή πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Την ίδια στιγμή, παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Συγκεκριμένα, με στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία, ανακοινώνουμε τις ακόλουθες αεροπορικές οδηγίες. Συνολικά πέντε νέες Notams.

Πρώτον, επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Δεύτερον, παρατείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Τρίτον, η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια, όσον αφορά την Τουρκία, επεκτείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Τέταρτον, επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα.

Και τέλος, παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Επισημαίνουμε για τις πτήσεις εσωτερικού, οι οποίες γίνονται κανονικά έως τώρα, αλλά σε περιορισμένο αριθμό, ότι αναμένεται σταδιακή επαναφορά συχνοτήτων και συνδέσεων, από τη Δευτέρα 18 Μαΐου, λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην επικράτεια όλης της χώρας.

Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων, εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικοί ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με πλήρωμά του (Ferry Flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρονται ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις προς στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών και οι πτήσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια VISA σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και όσοι μη Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από τα ελληνικά Προξενεία.

Σε σχέση με τις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Περιμένουμε την Επιτροπή να οριστικοποιήσει μια σειρά από πρωτόκολλα και διαδικασίες. Θα είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, αύριο ίσως, από το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν και σχετικές ανακοινώσεις.

Σε σχέση με τα επιχειρησιακά ζητήματα, θα ήθελα να αναφερθώ σε όσα συμβαίνουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα. Όπως γνωρίζετε, 35 από 637 συνολικά δείγματα βγήκαν θετικά, γεγονός που οδήγησε στο να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, εχθές μετά τα μεσάνυχτα μετά από σχετική επικοινωνία και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Αγοραστό, τον Καθηγητή Επιδημιολογίας τον κ. Χατζηχριστοδούλου και τον Δήμαρχο Λαρισαίων τον κ. Καλογιάννη, αποφασίσαμε την άμεση μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΡΩΓΗ και στη συνέχεια, την εκτεταμένη ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων.

Η απόφαση να τεθεί η περιοχή σε ενισχυμένη επιτήρηση λήφθηκε κατόπιν επικοινωνίας και με τον Καθηγητή τον κ. Τσιόδρα και προχωρήσαμε και στη λήψη επιπλέον μέτρων που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 6το πρωί για 14 ημέρες, στην απαγόρευση συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, μέτρο του οποίου η εφαρμογή θα επιτηρείται, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και, με ιδιαίτερη έμφαση, στους πλανόδιους μικροπωλητές, εργαζόμενους σε λαϊκές, που θα μπορούσαν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία, εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε 5 ημέρες.

Επίσης, αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διανεμηθούν 1.500 τεμάχια υφασμάτινες μάσκες σε όλους και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.

Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκίνησαν οι Κινητές Ομάδες Υγείας από τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένα επιπλέον δειγματοληψίες στους μικροπωλητές και στους υπολοίπους που απουσίαζαν από την οικία τους στις χθεσινές και στις προχθεσινές δειγματοληψίες, καθώς και τις ιχνηλατήσεις των θετικών κρουσμάτων.

Σήμερα υπήρξαν, όπως γνωρίζετε, αντιδράσεις στην εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα μέτρα αποσκοπούν πριν από ο,τιδήποτε άλλο, στην προστασία της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων της περιοχής, των οικογενειών τους και των οικείων τους, γιατί σταθερός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, δηλαδή η προστασία όλων.

Και με αυτό το γνώμονα προχωρήσαμε και στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης. Το να μην εξαπλωθεί ο ιός είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται η συνεργασία της. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Τα επόμενα βήματα επιβάλλεται να τα κάνουμε με μεγάλη προσοχή. Μας το αποδεικνύουν καθημερινά οι εξελίξεις, προχωράμε χωρίς να ξεχνάμε τις οδηγίες των ειδικών, χωρίς να αμελούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες υγιεινής. Για να κάνουμε τα επόμενα βήματα με ασφάλεια, αλλά και με σιγουριά.

Παραμένουμε προσεκτικοί, παραμένουμε υπεύθυνοι, παραμένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε νικητές.

Το επόμενο διήμερο είναι ένα μεγάλο στοίχημα που ο καθένας από εμάς ξέρει τι πρέπει να κάνει και πρέπει να το κάνει σωστά, εφαρμόζοντας τις οδηγίες και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

 

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Καλησπέρα σας. Έως σήμερα, περισσότερα από 4.500.000 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 1.724.000 συνάνθρωποί μας, ενώ μολύνθηκαν από τον ιό, ανέρρωσαν και έγιναν καλά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 304.794 θάνατοι. Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ρωσία πλέον αναφέρει τις περισσότερες περιπτώσεις της νόσου στην Ευρώπη.

Σήμερα ανακοινώνουμε 40 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας. Τα 35 εξ αυτών σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. 612, το 21,8%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.452, το 52%, είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 72 έτη. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε τέσσερις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 160 θανάτους συνολικά στη χώρα. 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

Σχετικά με τη διασπορά του νέου ιού, η επιδημία σε συγκεκριμένους χώρους, βλέπετε όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός χωρίς να τηρούνται κανόνες – ανεξάρτητα αν γίνεται για «σωστή» αιτία – ο ιός κερδίζει έδαφος και εμείς χάνουμε έδαφος από τις «δικαιολογημένες» συμπεριφορές μας.

Ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση, δεν είναι πως ο ιός «έχασε τη δύναμή του». Είναι πως με τη συμπεριφορά μας, με την τήρηση των μέτρων, κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα και σιγά-σιγά, εάν μείνουμε έτσι, σβήνει. Αλλά, όμως, δεν έχει εξαφανιστεί.

Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι οικισμοί Ρομά στη Λάρισα και αλλού, οι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, οι φυλακές, οι οίκοι ευγηρίας, απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις.

Δυστυχώς, ο ιός έφτασε και στις μεγαλύτερες δομές μεταναστών στον κόσμο, όπως αυτές που φιλοξενούν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα σε πολύ κακές συνθήκες συγχρωτισμού, οι προσφυγικοί καταυλισμοί των Rohingya στο Cox Bazar στο Μπαγκλαντές.

Η Σιγκαπούρη, μια περιοχή με υψηλότατο κατά κεφαλήν εισόδημα, στην κυριολεξία όμως χτισμένη από μετανάστες, είχε περίπου 1.000 περιπτώσεις της νόσου στις αρχές Απριλίου. Τώρα καταγράφει περίπου 27.000 περιπτώσεις της νόσου, με την επιδημία να επικεντρώνεται σε μετανάστες εργάτες που προέρχονται από χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές και οι οποίοι μολύνθηκαν στους χώρους κατοικίας τους. 43 μεγάλα οικιακά συγκροτήματα στα οποία ζουν περίπου 200.000 εργάτες, περίπου 10-20 ανά δωμάτιο σε συνθήκες που φυσικά είναι αδύνατον να εφαρμοστούν κανόνες φυσικής απόστασης. Τέτοιου είδους επιδημίες είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να ελεγχθούν. Στη Σιγκαπούρη τα συγκροτήματα που κατοικούν οι μετανάστες παραμένουν σε καραντίνα από τις 14 Απριλίου και θα συνεχίσουν ως τη 1 Ιουνίου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η στρατηγική του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών, παραμένει ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών.

Είναι όλα δύσκολα σε τέτοιες επιδημίες. Πρέπει κανείς γρήγορα να παρεμβαίνει, να βοηθά τον κόσμο. Ξέρετε πόσο καιρό θα πάρει να μειώσουμε μία επιδημία που αφορά 1.000 άτομα σε μία περιοχή και να τη φτάσουμε σε μονοψήφιους αριθμούς; Να κατεβάσουμε τον περίφημο αναπαραγωγικό ρυθμό, το R0 σε 0,5 ώστε να σβήσει; Θα πάρει περίπου 30-35 ημέρες παίρνοντας όλα τα μέτρα.

Εξακολουθεί, λοιπόν, να παραμένει δρόμος αντοχής. Θα αντέξουμε. Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες – δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και επιδημίες και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές τους εστίες. Τι με ανησυχεί; Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό, όταν έχουμε πολλαπλές ταυτόχρονα επιδημίες σε πολλά διαφορετικά μέρη, οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με τη στρατηγική άρσης των μέτρων, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με την όλη προσπάθεια επιστροφής στη μερική κανονικότητα.

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων, ακόμα και των πιο καλών, έχουμε τοποθετηθεί σαν Επιτροπή στο παρελθόν πολλές φορές και έχουμε και οδηγίες από διεθνείς οργανισμούς και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάγνωση, ούτε φυσικά να συγκρίνεται με το μοριακό τεστ.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Θα σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι ένας πολίτης σε μία επιδημία στην περιοχή μου. Σήμερα μου ανακοινώνει το κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας πως είμαι θετικός με το μοριακό τεστ. Εγώ δεν το πιστεύω, έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων, επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το γρήγορο τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω, κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω τον ιό. Το τεστ των αντισωμάτων μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό.

Υπάρχει πιθανότητα αυτή τη στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων, η οποία εξαρτάται από την ημέρα της ίωσης την οποία βρίσκομαι και από την ποιότητα του τεστ. Θα είδατε ακόμα και ταχέα μοριακά τεστ που προσπαθεί η επιστήμη να προωθήσει αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τι ανακοινώθηκε για κάποια από αυτά εχθές.

Χρειάζεται να έχεις αξιόπιστο τεστ. Αυτή τη στιγμή το αξιόπιστο τεστ στην Ελλάδα είναι το μοριακό τεστ, ενώ το άλλο, το ταχύ, θα με καθοδηγήσει λάθος, θα μου δώσει μια ψεύτικη ασφάλεια πως δεν έχω κάτι, βγαίνω έξω και φυσικά μεταδίδω τον ιό μου και σε άλλους.

Ο μοριακός έλεγχος με αυστηρά κριτήρια, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι απαραίτητος για τη διάγνωση. Υψηλής αξιοπιστίας, και το τονίζω, όχι γρήγορα τεστ αντισωμάτων, χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πατρίδα μας για επιδημιολογικούς και μόνο σκοπούς. Ανάφερα μερικούς από αυτούς εχθές.

Σχετικά με ανακοινώσεις για προτεραιότητα κάποιων χωρών για χρήση εμβολίων για το νέο κορονοϊό, θεωρώ πως δεν υπάρχει χώρος αυτή τη στιγμή στον κόσμο μας για επίταση των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για ισοπέδωσή τους σε όλα τα έθνη της Γης. Όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε καινοτόμα εξέλιξη αφορά το νέο ιό, σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις νέες θεραπείες ή τα εμβόλια.

Τα εμβόλια, εάν και εφόσον βρεθούν και είναι αποτελεσματικά, θα αποτελέσουν κοινό αγαθό για όλους τους λαούς της Γης. Αγαθό το οποίο θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Όπως με πληροφόρησε Καθηγητής από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Καρτάλης, οι υψηλές θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι θα καταγραφούν στη χώρα το επόμενο διήμερο που ακολουθεί είναι σπάνιο φαινόμενο για το μήνα Μάιο. Τα τελευταία 62 έτη, μόνο σε 7 ημέρες είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από 33 βαθμούς. Το απαγορευτικό, το lockdown, μπορεί να οδήγησε σε προσωρινή μείωση της ρύπανσης, αλλά είναι σαφές πως δεν ευθύνεται για τη ζέστη του διημέρου. Οι μειώσεις των συγκεντρώσεων των αερίων ρύπων και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, όπως καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, είναι προσωρινές. Κατά συνέπεια, δεν δικαιολογούν οιοδήποτε εφησυχασμό, ούτε βέβαια συνεπάγονται την επίλυση με κάποιο μαγικό τρόπο του προβλήματος της ρύπανσης του αέρα και φυσικά της κλιματικής αλλαγής.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας, πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες επηρεάζουν σε βάθος χρόνου, συχνά αρκετές δεκαετίες, τη μεταβολή του κλίματος. Η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο μακροχρόνιο, αποτελεί κύριο αίτιο της σταδιακής ανόδου των θερμοκρασιών που παρατηρούνται στον πλανήτη μας, καθώς και της εν γένει εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρινίζει πως μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Επίσης, αναφέρει ξεκάθαρα ότι άμεση έκθεση στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες ανώτερες από τους 25 βαθμούς, δεν έχει προληπτική δράση απέναντι στον κορονοϊό.

Ας προσέξουμε, λοιπόν, να έχουμε υγιεινές στρατηγικές αυτές τις μέρες. Επίσης, να προσέξουμε και άλλα μέτρα που αφορούν την υγεία μας και έχουν σχέση με τη θερμοπληξία, με την καλή μας ενυδάτωση, με την ακόμη περισσότερη προσοχή των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα τη φαρμακευτική τους αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, μέτρα τα οποία αναφέρονται στην εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας. Μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα.

Θα τελειώσω λέγοντας και προτρέποντας να παραμείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να δείξουμε συνέπεια, να βοηθήσουμε όλοι μαζί να ορθοποδήσουμε, να δώσουμε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά μας, σε συνθήκες δύσκολες, σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Οι αλλαγές στην συμπεριφορά μας, που μας επιβάλλει ο νέος ιός, δεν είναι καταναγκαστικό μέτρο. Είναι μέτρο προστασίας της υγείας μας και της υγείας των διπλανών μας. Σας ευχαριστώ.

 

Κατηγορία: