2η Στρογγυλή Τράπεζα της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου με θέμα την «πυροπροστασία»

 

Ολοκληρώθηκαν εχτές  στην Αθήνα οι εργασίες υπό Ελληνική Προεδρία της 2ης Στρογγυλής Τράπεζας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής Ιονίου με θέμα την «πυροπροστασία».

       Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε «πως οι χώρες της Μεσογείου μέσα από την Πρωτοβουλία Αδριατικής Ιονίου, πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές όχι μόνο για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταστροφών, αλλά γιατί μόνο η αλληλεγγύη μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον».

      Στις εργασίες, στις οποίες προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Μαργαρίτης Μουζάς, συμμετείχαν Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματούχοι όλων των χωρών μελών της Πρωτοβουλίας  καθώς και ο Εντεταλμένος Εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του το ισχυρό ενδιαφέρον της Ε.Ε. για τις περιφερειακές συνεργασίες, ειδικά αυτές που αναπτύσσονται μεταξύ Κρατών Μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Τουρισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

     Όπως δήλωσε ο Γ.Γ.Π.Π. «η Ελληνική Προεδρία έθεσε τον Μάιο του 2008 για πρώτη φορά το θέμα της συνεργασίας με εναέρια μέσα σε δασικές πυρκαγιές, σήμερα είμαστε σε θέση να κλείσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό το θέμα, έχοντας συγκεντρώσει το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών για όλες τις χώρες. Αυτό σημαίνει πως από την αντιπυρική περίοδο του 2009 και μετά, η μεταξύ μας επικοινωνία, οι διαδικασίες, τα μέσα αλλά και πολλές άλλες τεχνικές παραμέτρους που έως πρόσφατα αποτελούσαν «άγνωστο» τοπίο, είναι πλέον στη διάθεση των Κέντρων Επιχειρήσεων των χωρών μελών της Πρωτοβουλίας. Εκτιμούμε ότι έτσι θα μειωθεί και ο χρόνος ανταπόκρισης αλλά θα αυξηθεί και η επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα, όταν και όποτε απαιτηθεί».

     Η Ελληνική Προεδρία ολοκληρώνει  τη θητεία της τον ερχόμενο Μάιο και παραδίδει τα καθήκοντα στην Ιταλία για τον επόμενο χρόνο.