Έκδοση αποτελεσμάτων του ελληνοσουηδικού workshop για τις δασικές πυρκαγιές του 2007

            Εκδόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του Κοινού Ελληνο-Σουηδικού Workshop, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, 14 και 15 Οκτωβρίου 2008 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Swedish Rescue Agency, μετά από αίτημα της Σουηδικής πλευράς. 

            Το εργαστήριο υπό τον γενικό τίτλο «Διαχείριση Διεθνούς Συνδρομής και Μικτές Δυνάμεις σε Δασικές Πυρκαγιές»(International Assistance Management and Joint Task Forces in Forest Fires), με τη συμμετοχή Ανώτερων Αξιωματικών και Αξιωματούχων των Σουηδικών και Νορβηγικών Αρχών Πολιτικής Προστασίας, αλλά και των Ελλήνων Ομολόγων τους από τη Γ.Γ.Π.Π., το ΓΕΕΘΑ, την Πολεμική Αεροπορία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΕΚΑΒ, εστίασε ειδικότερα στα αποτελέσματα, τις εμπειρίες και τα διδάγματα από τη διαχείριση της Διεθνούς Συνδρομής προς την Ελλάδα κατά την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου του 2007. Το ζήτημα παραμένει ανοικτό σήμερα και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας καθώς η κωδικοποίηση της Ελληνικής εμπειρίας έχει εκτιμηθεί ως μοναδική μεταξύ των κρατών-μελών εξαιτίας του γεγονότος ότι η Διεθνής Συνδρομή και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Συνδρομή προς τη χώρα μας το 2007, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του Ευρωπαικού Μηχανισμού.

            Στην επίσημη έκδοση των αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται σημαντικά στατιστικά στοιχεία, τα προβλήματα που εντοπίσθηκαν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο από τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς και σειρά προτάσεων για τη βελτιστοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Π.Π. και την κινητοποίησή του σε μεγάλες καταστροφές.

            Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τέλος της επίσημης έκδοσης, η Γ.Γ.Π.Π. και το Swedish Rescue Agency, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τη δημιουργία «Κοινής Ελληνο-Σουηδικής Ομάδας Εργασίας» η οποία θα επεξεργασθεί Μνημόνιο Συνεργασίας με κύριους άξονες, τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ελληνικής πλευράς στον τομέα των δασικών πυρκαγιών, ενώ από σουηδικής πλευράς τη μεταφορά τεχνογνωσίας στον τομέα των τεχνολογικών ατυχημάτων και της έρευνας-διάσωσης.

            Η επίσημη έκδοση των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη από τη Γ.Γ.Π.Π. στο ανοικτό κοινό, στους ερευνητές και αναλυτές καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Για να την κατεβάσετε πατείστε στο παρακάτω αρχείο.