Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για Πέμπτη 24.02.2011-Παρασκευή 25.02.2011

Τετάρτη 23.02.2011,  Ώρα 14.30

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (24 Φεβρουαρίου 2011).

             Συγκεκριμένα:

             Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν της χώρας, με εξαίρεση τα βορειοανατολικά.

             Το βράδυ της Πέμπτης (24.02.2011) ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός στα δυτικά και έτσι το πρωί τηςΠαρασκευής (25.02.2011) ισχυρά  φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά-Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν και εκεί.

             Παράλληλα πυκνές χιονοπτώσεις προβλέπονται κατά διαστήματα σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

             Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ. 

             Αναλυτικά:

             Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (24.02.2011).

             Στα νησιά του Ιονίου (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο και μέχρι το μεσημέρι στην υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Δυτική και Κεντρική Στερεά, τη Βόρεια Εύβοια, τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολικά και νότια) και τις νότιες περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

             Το απόγευμα, τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν βαθμιαία τις Σποράδες, την υπόλοιπη Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες πρόσκαιρα την Κρήτη (κυρίως νότια), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα) και τα Δωδεκάνησα.

              Από το βράδυ σταδιακή ύφεση θα παρουσιάσει ο καιρός στα δυτικά.

             Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (25.02.2011) θα εκδηλώνονται ισχυρά φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Σταδιακά, όμως, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και εκεί.

 

                Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

•·         Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.

•·         Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

•·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή  με το αυτοκίνητο τους.

•·         Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

•·         Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.